Sos aioli
3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta pieprzu
sok z cytryny
Sos czosnkowy
3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
3 łyżki śmietany
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szczypta białego pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Taki sos czosnkowy to doskonały dodatek do domowej pizzy czy opiekanych ziemniaczków.
Ciemny majonez balsamiczny
1 szklanka octu balsamicznego
4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s
Na patelni wygotuj szklankę octu balsamicznego. Gotuj tak długo, aż ocet odparuje i pozostaną go dwie-trzy łyżki. Następnie odstaw go do ostygnięcia. Chłodny ocet połącz z majonezem.
Sos do vitello tonnato - tuńczykowy do mięsa
½ słoiczka Majonezu Hellmann’s Babuni
1 ząbek czosnku
2 łyżki kaparów z zalewą
1 puszka tuńczyka
Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany sos jest idealnym dipem do warzyw lub mięs podawanych na zimno, w szczególności do cielęciny. Może być również wykorzystany jako sos do sałatek.
Dressing Cesar
¼ czerwonej papryki
½ ostrej papryczki chili
¼ zielonej papryki
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek natki pietruszki
4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny
4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s
1 łyżka soku z cytryny
Wszystko razem zmiksuj. Powstanie bardzo gęsty sos - taki ma być. Po wymieszaniu z sałatą idealnie rozsmaruje się na liściach. Ten sos najlepiej pasuje do sałaty rzymskiej lub lodowej. Może służyć jako dip do warzyw lub sos do grillowanych ryb i owoców morza.
Piotr Murawski:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstanie w ten sposób aromatyczny sos aioli. Taki sos to doskonały dodatek do ryb, warzyw i jaj.