Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel
sos aioli

Sos aioli

3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szczypta pieprzu

sok z cytryny

Piotr Murawski:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Powstanie w ten sposób aromatyczny sos aioli. Taki sos to doskonały dodatek do ryb, warzyw i jaj.

sos czosnkowy

Sos czosnkowy

3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni

3 łyżki śmietany

1 starty ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 szczypta białego pieprzu

Piotr Murawski:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Taki sos czosnkowy to doskonały dodatek do domowej pizzy czy opiekanych ziemniaczków.

Ciemny majonez balsamiczny

Ciemny majonez balsamiczny

1 szklanka octu balsamicznego

4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s

Piotr Murawski:

Na patelni wygotuj szklankę octu balsamicznego. Gotuj tak długo, aż ocet odparuje i pozostaną go dwie-trzy łyżki. Następnie odstaw go do ostygnięcia. Chłodny ocet połącz z majonezem.

Sos do vitello tonnato - tuńczykowy do mięsa

Sos do vitello tonnato - tuńczykowy do mięsa

½ słoiczka Majonezu Hellmann’s Babuni

1 ząbek czosnku

2 łyżki kaparów z zalewą

1 puszka tuńczyka

Piotr Murawski:

Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany sos jest idealnym dipem do warzyw lub mięs podawanych na zimno, w szczególności do cielęciny. Może być również wykorzystany jako sos do sałatek.

Dressing Cesar

Dressing Cesar

¼ czerwonej papryki

½ ostrej papryczki chili

¼ zielonej papryki

1 ząbek czosnku

Kilka gałązek natki pietruszki

4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny

4 łyżki Majonezu Babuni Hellmann’s

1 łyżka soku z cytryny

Piotr Murawski:

Wszystko razem zmiksuj. Powstanie bardzo gęsty sos - taki ma być. Po wymieszaniu z sałatą idealnie rozsmaruje się na liściach. Ten sos najlepiej pasuje do sałaty rzymskiej lub lodowej. Może służyć jako dip do warzyw lub sos do grillowanych ryb i owoców morza.