Maj rozpoczyna sezon na warzywa i owoce. Na straganach królują m.in młode ziemniaki, szparagi, bób, marchewki, rabarbar, pojawiają się pierwsze w tym roku truskawki. Nasze talerze stają się coraz bardziej kolorowe. Najprostszym sposobem na wykorzystanie dostępnych produktów jest… położenie ich na kanapkę. Rano lub wieczorem, na drugie śniadanie lub zamiast lunchu w pracy.
Ugryź temat kanapki
Co zwiastuje wiosnę? Kanapka z twarożkiem! Kojarzy się z lekkim, ale wyraźnym w smaku śniadaniem. Ostrości dodaje rzodkiewka i szczypiorek. Spróbuj koniecznie wersji z kiełkami i świętuj wiosnę na kanapkach.
Wmiksuj się w wiosnę
Możesz zmiksować majowe smaki i posmarować nimi pajdę chleba. Wystarczy, że zrobisz pastę z bobu, która zyska wyjątkowy smak dzięki dodatkowi ostrej papryki. Ser feta nada kanapce przyjemny słony posmak. Jak widzisz, wiosną nawet kanapki robią się zielone.
Wykiełkował nam pomysł na niezłą kanapkę
Pod koniec maja na bazarkach i straganach pojawią się pierwsze polskie truskawki. Wszyscy wiemy, że są o niebo lepsze od tych importowanych. Wtedy zaczyna się prawdziwe szaleństwo na ich punkcie. Pieczemy ciasta, robimy galaretki, dodajemy truskawki do sałatek lub w klasycznej wersji - keks śmietany i odrobinę cukru. Dlaczego by nie wykorzystać truskawek również na… kanapkach? Szczególnie polecamy ci wersję z pastą serową blue. Słodycz truskawki idealnie komponuje się z ostrym serem.