
Składniki
500 gramów
250 mililitrów
100 gramów
120 gramów
20 gramów
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem. Letnie mleko wymieszać z rozpuszczonym, letnim masłem. Z połowy mleka zarobić drożdże (z łyżeczką cukru i łyżką mąki). Poczekać do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wrosną zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste to zwiększyć ilość mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 3 części, jedną mniejszą. Zrolować marcepan tak by po sklejeniu z najmniejszą częścią wszystkie były równe. Zapleść warkocz i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięty warkocz smarujemy żółtkiem i posypujemy migdałami lub cukrem perłowym. Pieczemy 45min, w 180 stopniach (nagrzewamy piecyk 10min przed pieczeniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej