Marcepanowy warkocz drożdzowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marcepanowy warkocz drożdzowy

Autor: kinga pełczyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 mililitrów

100 gramów

120 gramów

20 gramów

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem. Letnie mleko wymieszać z rozpuszczonym, letnim masłem. Z połowy mleka zarobić drożdże (z łyżeczką cukru i łyżką mąki). Poczekać do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wrosną zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste to zwiększyć ilość mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na 3 części, jedną mniejszą. Zrolować marcepan tak by po sklejeniu z najmniejszą częścią wszystkie były równe. Zapleść warkocz i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięty warkocz smarujemy żółtkiem i posypujemy migdałami lub cukrem perłowym. Pieczemy 45min, w 180 stopniach (nagrzewamy piecyk 10min przed pieczeniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marcepanowy warkocz drożdzowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej