Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

7

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

360 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bakłażana umyć, przekroić na pół. Wstępnie go podpiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 °C. Następnie należy delikatnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać. Podsmażyć je na oleju. Dodać do nich rozgnieciony widelcem miąższ z bakłażana. Całość trzymać na małym ogniu 1-2 minuty dokładnie mieszając.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 2

Krok 3

Do masy dodać posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, i rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszać i nadziać połówkę bakłażana. Całość piec przez ok. 15 minut w temp. 200 °C.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 3

Krok 4

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej