Kuchnia kraju pochodzenia

Gotuj, próbuj, jedz! Naucz się od Turków, jak zrobić genialną szakszukę, która stanowi najsmaczniejsze połączenie sadzonych jaj i duszonych warzyw. A może skusisz się na Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię? Ta potrawa uwielbia przystrajać się laurowym liściem. Jej zapach i smak – niebo w gębie! Turcja słynie też z wyśmienicie przyrządzonych dań mięsnych. Wypróbuj smakowite żeberka z musztardą. Gwarantujemy, że zjesz je ze smakiem. Nie zapominaj o klasycznym sarmale. Dzięki mięsnych gołąbkom z pewnością poczujesz Turcję na swoim talerzu.
powrót do góryZainspiruj się!

Lubisz smakować kuchnie z całego świata? Czerp z nich garściami! Od Czechów weź inspiracje na utopence - marynowane parówki, a od rodzimych kucharzy – na kwaśnicę. Ale jeśli myślisz, że liść laurowy nadaje się jedynie do babcinych dań, czyli tylko do kapusty i grochówki, to spieszymy ze sprostowaniem! Oto kilka gorących inspiracji na wykorzystanie liści „nie-do-kapusty”. Jedną z nich są wyraziste bitki wołowe. A tym, którzy wolą kuchnię nieco bardziej roztańczoną, polecamy pathię z krewetek. Ta indyjsko-brytyjska parka jest wyjątkowo dobrze zgrana. Śródziemnomorska przyprawa do indyjskich smaków? Nie pozwólmy się ograniczać! Znajdziesz tu jeszcze wiórki kokosowe, imbir, chili i cynamon. Anglicy nie potrafią „grać” w owoce morza? Niech przekona Cię chowder z małżami. A jeśli po takiej wycieczce przez świat zatęsknisz za lokalnymi smaczkami, już czekają pierogi z kaszą gryczaną. Z rumianym boczkiem, cebulką i grzybami – idealne podczas zimowej pory!
powrót do góryCzy wiesz, że

Laurowe drzewa, czyli wawrzyny, pochodzą z Azji Mniejszej, ale to Turcja jest ich prawdziwym domem. Rosły tam już w starożytności, skąd przejęły je ludy bałkańskie, a następnie Grecy i Rzymianie.
Początkowo liście laurowe były symbolem zwycięzców i nikomu nie przyszło na myśl, by wrzucać je do jedzenia!
Kiedyś wierzono, że liść laurowy zapewnia magiczną ochronę, tak jak amulet.
Liście laurowe dodaje się do potrawy na samym początku gotowania, by w trakcie stopniowo uwalniały swój smak. Po przyrządzeniu potrawy należy je wyjąć, by ich aromat nie stał się zbyt intensywny.
powrót do góryZ czym to się je?

Słyszysz Turcja, myślisz kebab? Czas to zmienić! W tym malowniczym kraju możesz spotkać tyle pyszności, że aż nie sposób ich wszystkie wymienić. Jest różnorodnie, smacznie i pachnąco! Zastanawiasz się, do czego Turcy używają swojego skarbu, jakim jest liść laurowy? Podobnie jak my: do mięs, zup, marynat. Oni jednak mają to szczęście, że mogą tę przyprawę uprawiać we własnych ogródkach. W każdej chwili wyjść po świeże liście, a potem dorzucić je do obłędnej zupy z soczewicy czy aromatycznego pilawu. Pilaw to tradycyjnie przyrządzony na sypko ryż albo kasza bulgur z warzywami i mięsem, z całą masą przypraw. W Turcji podają go jako dodatek do dań głównych, takich jak firinda balik – ryba zapiekana z liściem laurowym, czosnkiem, cytryną i pietruszką. Brzmi kusząco?W kuchni polskiej liść laurowy króluje jako dodatek do klasycznych dań. Podkreśla smak kapusty, grochu, fasoli. Nie obejdzie się bez niego ten, kto przygotowuje soczystą pieczeń czy mięso duszone w sosie, o bigosie nie wspominając! Do niego oraz kapusty liść laurowy stanowi dodatek wręcz niezbędny. Pamiętajcie jednak, żeby wyjąć przyprawę przed podaniem potrawy – jej smak i aromat są bardzo silne, więc lepiej go nie przegryzać!
powrót do góry
Komentarze (0)