Z czym to się je?

Choć wydaje się, że temat zdrowego trybu życia, w tym racjonalnego odżywiania, wypłynął dopiero na przestrzeni kilku ostatnich lat, to napój migdałowy zasłynął dużo, dużo wcześniej. To żadna hipsterska moda! Znano je już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Prawdziwym hitem było jednak w średniowieczu.
Napój migdałowy – to miks wody wymieszanej z migdałami. Gęsty roztwór, który można wykonać samodzielnie lub znaleźć na sklepowej półce. Wyglądem Do złudzenia przypomina produkt prosto od krowy. Czy to oznacza emeryturę poczciwej krasuli? Dla osób z nietolerancją laktozy na pewno! Natomiast ulubiona biała kawa lub poranna owsianka zostają w jadłospisie! Nie trzeba się zmagać z problemami trawiennymi, by docenić napój migdałowy o lekko orzechowym aromacie i smaku. To prawdopodobnie jego najsmaczniejszy gatunek. Kubki w dłoń! Doskonałe do deserów, koktajli, budyniów, kaszek dla dzieci, ale także sosów, jak i zup. Bez problemu przejmie obowiązki krowiego mleka w naleśnikach, gofrach, ciastach, ciasteczkach oraz kluskach. Żadnej pracy się nie boi! Jego płynna konsystencja nada kremowego charakteru warzywnym pasztetom. Dodaje potrawom nieco egzotycznej nuty, zwłaszcza w towarzystwie ananasa, kurczaka czy złocistej kurkumy. Wiadomo, że rybka lubi pływać… Dorsz w napoju migdałowym też chętnie się popluska! Wyrazistość smaku wydobędą czosnek, kolendra, pietruszka i koperek. Twoja kuchnia to kraina mlekiem, miodem i przyprawami płynąca!
powrót do góryCzy wiesz, że

Wbrew powszechnej opinii, migdały to nie orzechy, a… pestki! Pochodzą z drzewa o nazwie migdałowiec pospolity. Osiąga ono wysokość do 10 metrów, a jego białe i różowe kwiaty wyglądają bardzo efektownie. Najsmaczniejsze są młode, zielone owoce o włóknistej strukturze.
Vincent van Gogh poświęcił roślinie jeden ze swoich najsłynniejszych obrazów. „Kwitnący migdałowiec” został namalowany dla nowonarodzonego bratanka malarza, noszącego jego imię. Obraz był również wynikiem inspiracji artysty sztuką japońską.
Jeśli planujesz przechowywać migdały, zamiast zużyć je od razu, znajdź dla nich szklane naczynie i suche, zacienione miejsce. W ten sposób przedłużysz ich żywotność.
Napój migdałowy to jeden z najzdrowszych sposobów wykorzystania pestek migdałowca pospolitego. W cukiernictwie powszechne jest ich stosowanie pod postacią słynnej masy marcepanowej. Do XIX wieku marcepan ze względu na swoją wysoką cenę był produktem ekskluzywnym, dostępnym tylko dla elit.
powrót do góryZainspiruj się!

Szukasz dla swojej kuchni zdrowych i pysznych rozwiązań? Napój migdałowy spadł Ci jak chrupiąca gwiazdka z nieba! Nawet pospolicie brzmiące suchary zamieni w królewski smakołyk. Już nikt nie będzie zdziwiony, że od wieków cieszyło podniebienia monarchów. Poczujesz się, jak jeden z nich, kiedy na stole pojawi się cesarski placek z sosem waniliowym. Wreszcie przyszła pora, żeby się trochę porozpieszczać! Mazurek migdałowo – pomarańczowy to skarbiec chrupiących składników. Zostaje Ci już tylko odpoczynek w gronie najbliższych. Jeśli zgłodniejecie, nuggetsy z ryby przybędą na ratunek! Migdałowy as z rękawa przekona każdego, że ryba to nie nuda! Smażone filety odejdą w niepamięć, a rybne kąski będą długo gościć na szczycie kulinarnej listy przebojów. Rewolucja czeka też zupy. Zwykłą pieczarkową zamień na migdałową z ryżem albo zupę z zielonych szparagów. Przewidujemy rekord w wiosłowaniu łyżkami na czas! Szykujesz jeszcze większą metamorfozę swojej kuchni? Nie zapomnij, że podstawą tofurnika jest napój migdałowy, które przyda Ci się również przy śniadaniowych gofrach bezglutenowych. Żywieniowa transformacja została aktywowana!
powrót do góryDla zdrowia!

Prawdopodobnie każdy zna powiedzenie, że nie ma sensu płakać nad rozlanym mlekiem. Roślinna wersja z migdałów to potwierdza – pełen luz! Migdałowe produkty to dużo lepsze samopoczucie! Dzięki zawartości witaminy B2 pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, a obecność witaminy E wpływa na ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Pamiętasz legendarne, upiększające kąpiele Kleopatry w mleku? Jego migdałowa wersja nie zaszkodzi urodzie! Najlepszy manicure pod słońcem! Jest idealnym składnikiem regenerujących maseczek, odżywek albo płukanek do włosów. W napoju migdałowym zakochasz się od pierwszej kropli.
powrót do góry
Komentarze (0)