
Składniki
200 gramów
100 gramów
400 gramów
3 sztuki
0.5 sztuki
300 mililitrów
1 łyżka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy w mikserze. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Krok 2
Powstałym ciastem wykładamy spód formy. Wkładamy ją na 30 min do lodówki.

Krok 3
Na gotowy spód przekładamy masę kajmakową.

Krok 4
Banany obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.

Krok 5
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przekładamy do formy.

Krok 6
Ciasto posypujemy startą gorzka czekoladą i wkładamy do lodówki na min 1 h.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Banoffee pie
Jeśli po raz pierwszy słyszycie nazwę banoffee, zapewne zastanawiacie się, co to za deser? To nic innego jak połączenie bananów, toffi i śmietany. Tym szybkim w przygotowaniu ciastem banoffee pie rozkoszują się mieszkańcy Wielkiej Brytanii, przyrządzając je nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Sekretem placka jest bez wątpienia odpowiednie zestawienie składników, czyli tytułowych bananów i masy toffi. Co więcej, można przygotować banoffee pie bez pieczenia – jego spód stanowią owsiane herbatniki połączone z masłem. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie pysznego banoffee. Będzie prosto, szybko i smacznie!
Dla kogo?
Banoffee to propozycja nie tylko dla miłośników angielskich łakoci, ale także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają desery kuchni świata. Przepis na banoffee pie przypadnie do gustu osobom, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.
Na jaką okazję?
Na każdą! Banoffee pie idealnie sprawdzi się jako codzienna przekąska na słodko, ale także wtedy, gdy poszukujecie ciekawego pomysłu na urozmaicenie menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Największym producentem bananów są Indie. Aby owoce dotarły do najdalszych zakątków świata, zbiera się je jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości. Muszą być transportowane w odpowiednich warunkach chłodniczych. Dopiero po ich dostarczeniu do kraju docelowego umieszczane są w tak zwanych dojrzewalniach, gdzie wyższa temperatura przyspiesza proces dojrzewania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie, aby ciasto banoffee pie nie tylko wyśmienicie smakowało, ale także doskonale się prezentowało, jego wierzch możecie udekorować świeżymi liśćmi mięty.