Banoffee pie - przepis: ciasto z bananami na zimno | Przepisy.pl pixel

Banoffee pie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

701 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

400 gramów

3 sztuki

0.5 sztuki

300 mililitrów

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy w mikserze. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Banoffee pie - Krok 1

Krok 2

Powstałym ciastem wykładamy spód formy. Wkładamy ją na 30 min do lodówki.

Banoffee pie - Krok 2

Krok 3

Na gotowy spód przekładamy masę kajmakową.

Banoffee pie - Krok 3

Krok 4

Banany obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie formy i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.

Banoffee pie - Krok 4

Krok 5

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przekładamy do formy.

Banoffee pie - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy startą gorzka czekoladą i wkładamy do lodówki na min 1 h.

Banoffee pie - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Wiosenka

    Wiosenka , 27.05.2022

    Bardzo mi się podoba, łatwy i bez pieczenia,co przy dzisiejszych cenach prądu i gazu ma duże znaczenie.Trochę za dużo kaloryczne,ale raz od wielkiego dzwonu można zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banoffee pie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Banoffee pieBanoffee pie

Jeśli po raz pierwszy słyszycie nazwę banoffee, zapewne zastanawiacie się, co to za deser? To nic innego jak połączenie bananów, toffi i śmietany. Tym szybkim w przygotowaniu ciastem banoffee pie rozkoszują się mieszkańcy Wielkiej Brytanii, przyrządzając je nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na co dzień. Sekretem placka jest bez wątpienia odpowiednie zestawienie składników, czyli tytułowych bananów i masy toffi. Co więcej, można przygotować banoffee pie bez pieczenia – jego spód stanowią owsiane herbatniki połączone z masłem. Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie pysznego banoffee. Będzie prosto, szybko i smacznie!

Dla kogo?

Banoffee to propozycja nie tylko dla miłośników angielskich łakoci, ale także dla tych z was, którzy dopiero odkrywają desery kuchni świata. Przepis na banoffee pie przypadnie do gustu osobom, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności.

Na jaką okazję?

Na każdą! Banoffee pie idealnie sprawdzi się jako codzienna przekąska na słodko, ale także wtedy, gdy poszukujecie ciekawego pomysłu na urozmaicenie menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Największym producentem bananów są Indie. Aby owoce dotarły do najdalszych zakątków świata, zbiera się je jeszcze przed osiągnięciem dojrzałości. Muszą być transportowane w odpowiednich warunkach chłodniczych. Dopiero po ich dostarczeniu do kraju docelowego umieszczane są w tak zwanych dojrzewalniach, gdzie wyższa temperatura przyspiesza proces dojrzewania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie, aby ciasto banoffee pie nie tylko wyśmienicie smakowało, ale także doskonale się prezentowało, jego wierzch możecie udekorować świeżymi liśćmi mięty.