Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
10 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki i sparz wrzącą wodą.

Krok 2
Indyka pokroić w kostkę i podsmaż na patelni wraz z pieprzem i solą.

Krok 3
Wymieszaj wszystko i zalej maślanką.

Krok 4
Przypraw ksylitolem i majerankiem.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów
Pora na: Kolację.
Sałatka na kolację to idealna propozycja na sycący posiłek, wieńczący aktywny dzień. Polecamy sałatkę z surowego kalafiora, z pieczonym indykiem i migdałami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze kalafiora w wersji surowej, czas to zmienić. Warzywo to doskonale nadaje się do spożycia bez gotowania, a jego chrupkość to dodatkowy atut, który wykorzystacie w pysznej sałatce z mięsem indyczym. Sałatka nie wymaga także specjalnego sosu. Wystarczy kilka łyżek maślanki, aby uzupełnić smak potrawy i nadać jej lekkiej konsystencji.
Dla kogo?
Sałatka kalafiorowa z indykiem i migdałami to doskonałe uzupełnienie menu wysokobiałkowej diety 1500 kalorii. Danie polubią miłośnicy szybkich posiłków, o oryginalnym i nowoczesnym smaku.
Wiesz, co jesz!
Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów dostarczy wam 261,4 kcal energii, 5,8 g błonnika oraz 31,2 g białka.
Czy wiesz, że?
Kalafior nie jest odkryciem współczesnych kucharzy. Znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy.