Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki i sparz wrzącą wodą.

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - Krok 1

Krok 2

Indyka pokroić w kostkę i podsmaż na patelni wraz z pieprzem i solą.

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystko i zalej maślanką.

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - Krok 3

Krok 4

Przypraw ksylitolem i majerankiem.

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałówSałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów

Pora na: Kolację.

Sałatka na kolację to idealna propozycja na sycący posiłek, wieńczący aktywny dzień. Polecamy sałatkę z surowego kalafiora, z pieczonym indykiem i migdałami. Jeśli nie próbowaliście jeszcze kalafiora w wersji surowej, czas to zmienić. Warzywo to doskonale nadaje się do spożycia bez gotowania, a jego chrupkość to dodatkowy atut, który wykorzystacie w pysznej sałatce z mięsem indyczym. Sałatka nie wymaga także specjalnego sosu. Wystarczy kilka łyżek maślanki, aby uzupełnić smak potrawy i nadać jej lekkiej konsystencji.

Dla kogo?

Sałatka kalafiorowa z indykiem i migdałami to doskonałe uzupełnienie menu wysokobiałkowej diety 1500 kalorii. Danie polubią miłośnicy szybkich posiłków, o oryginalnym i nowoczesnym smaku.

Wiesz, co jesz!

Sałatka z surowego kalafiora, pieczonego indyka i migdałów dostarczy wam 261,4 kcal energii, 5,8 g błonnika oraz 31,2 g białka.

Czy wiesz, że?

Kalafior nie jest odkryciem współczesnych kucharzy. Znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, najprawdopodobniej za sprawą Bony Sforzy.