Zapiekanka z kurczaka i warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczaka i warzyw

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

40 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój. Oprósz solą, czosnkiem i pieprzem.

Zapiekanka z kurczaka i warzyw - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć mięso na dnie naczynia do zapiekania.

Zapiekanka z kurczaka i warzyw - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w grubszą kostkę. Wyłóż na mięso i posól.

Zapiekanka z kurczaka i warzyw - Krok 3

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temp. 180C.

Zapiekanka z kurczaka i warzyw - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczaka i warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kurczaka i warzywZapiekanka z kurczaka i warzyw

Pora na: Obiad.

Trudno znaleźć osoby, które nie lubią zapiekanek, bez względu na ich formę – mięsną lub wegetariańską. Na popularność tych dań ma ogromny wpływ prostota ich przygotowania, a także możliwość dowolnego komponowania smaku, poprzez dobieranie ulubionych składników i przypraw. Nasza propozycja na pyszny obiad to zapiekanka z kurczaka i warzyw, z makaronem pełnoziarnistym. Potrawa cechuje się wyjątkowym aromatem, który wzbogaca czosnek, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Cukinia, papryka, czerwona cebula i brokuł tworzą zaś oryginalne zestawienie, doskonale komponujące się z delikatnością mięsa drobiowego. Spróbujcie zapiekanki z kurczaka – będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Zapiekanka na obiad przypadnie do gustu osobom stosującym wysokobiałkową dietę, którzy szukają ciekawych pomysłów na nowoczesne, smaczne i dania.

Wiesz, co jesz!

Zapiekanka z kurczaka i warzyw dostarczy wam energii do codziennej aktywności. Zawiera 550,2 kcal, 11,2 g błonnika oraz aż 48,1 g białka.

Czy wiesz, że?

Masło klarowane można przygotować samodzielnie w domu. To nic innego jak tłuszcz powstały w wyniku gotowania na małym ogniu. Wystarczy kilka kostek masła, które umieszczone na patelni lub w rondelku, będziecie stopniowo podgrzewać. Kluczem do sukcesu jest ciągłe usuwanie pojawiających się na powierzchni szumowin.