
Składniki
150 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
40 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść i pokrój. Oprósz solą, czosnkiem i pieprzem.

Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć mięso na dnie naczynia do zapiekania.

Krok 3
Warzywa pokrój w grubszą kostkę. Wyłóż na mięso i posól.

Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temp. 180C.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zapiekanka z kurczaka i warzyw
Pora na: Obiad.
Trudno znaleźć osoby, które nie lubią zapiekanek, bez względu na ich formę – mięsną lub wegetariańską. Na popularność tych dań ma ogromny wpływ prostota ich przygotowania, a także możliwość dowolnego komponowania smaku, poprzez dobieranie ulubionych składników i przypraw. Nasza propozycja na pyszny obiad to zapiekanka z kurczaka i warzyw, z makaronem pełnoziarnistym. Potrawa cechuje się wyjątkowym aromatem, który wzbogaca czosnek, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Cukinia, papryka, czerwona cebula i brokuł tworzą zaś oryginalne zestawienie, doskonale komponujące się z delikatnością mięsa drobiowego. Spróbujcie zapiekanki z kurczaka – będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Zapiekanka na obiad przypadnie do gustu osobom stosującym wysokobiałkową dietę, którzy szukają ciekawych pomysłów na nowoczesne, smaczne i dania.
Wiesz, co jesz!
Zapiekanka z kurczaka i warzyw dostarczy wam energii do codziennej aktywności. Zawiera 550,2 kcal, 11,2 g błonnika oraz aż 48,1 g białka.
Czy wiesz, że?
Masło klarowane można przygotować samodzielnie w domu. To nic innego jak tłuszcz powstały w wyniku gotowania na małym ogniu. Wystarczy kilka kostek masła, które umieszczone na patelni lub w rondelku, będziecie stopniowo podgrzewać. Kluczem do sukcesu jest ciągłe usuwanie pojawiających się na powierzchni szumowin.