Gulabdżameny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulabdżameny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka w proszku dodaj ok. 30 ml wody i wyrób ciasto przypominające konsystencją plastelinę.

Krok 2

Z ciasta odrywaj kawałki i formuj ok. 3 cm kuleczki.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej (ale nie za mocno) i wrzucaj kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch, przemieszaj i smaż, aż będą równomiernie zarumienione.

Krok 4

W garnku roztapiaj cukier, a kiedy się rozpuści dodaj 200 ml wody. Zagotuj karmel i dodaj kardamon oraz wanilię.

Krok 5

Mleczne kuleczki wrzuć do karmelu i trzymaj je ok. 4 godzin. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, aby wchłonęły więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej