
Składniki
230 mililitrów
500 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
250 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka w proszku dodaj ok. 30 ml wody i wyrób ciasto przypominające konsystencją plastelinę.
Krok 2
Z ciasta odrywaj kawałki i formuj ok. 3 cm kuleczki.
Krok 3
W rondlu rozgrzej olej (ale nie za mocno) i wrzucaj kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch, przemieszaj i smaż, aż będą równomiernie zarumienione.
Krok 4
W garnku roztapiaj cukier, a kiedy się rozpuści dodaj 200 ml wody. Zagotuj karmel i dodaj kardamon oraz wanilię.
Krok 5
Mleczne kuleczki wrzuć do karmelu i trzymaj je ok. 4 godzin. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, aby wchłonęły więcej wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej