Gulabdżameny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulabdżameny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka w proszku dodaj ok. 30 ml wody i wyrób ciasto przypominające konsystencją plastelinę.

Krok 2

Z ciasta odrywaj kawałki i formuj ok. 3 cm kuleczki.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej (ale nie za mocno) i wrzucaj kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch, przemieszaj i smaż, aż będą równomiernie zarumienione.

Krok 4

W garnku roztapiaj cukier, a kiedy się rozpuści dodaj 200 ml wody. Zagotuj karmel i dodaj kardamon oraz wanilię.

Krok 5

Mleczne kuleczki wrzuć do karmelu i trzymaj je ok. 4 godzin. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, aby wchłonęły więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej