Gulabdżameny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulabdżameny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka w proszku dodaj ok. 30 ml wody i wyrób ciasto przypominające konsystencją plastelinę.

Krok 2

Z ciasta odrywaj kawałki i formuj ok. 3 cm kuleczki.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej (ale nie za mocno) i wrzucaj kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch, przemieszaj i smaż, aż będą równomiernie zarumienione.

Krok 4

W garnku roztapiaj cukier, a kiedy się rozpuści dodaj 200 ml wody. Zagotuj karmel i dodaj kardamon oraz wanilię.

Krok 5

Mleczne kuleczki wrzuć do karmelu i trzymaj je ok. 4 godzin. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, aby wchłonęły więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej