Gulabdżameny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulabdżameny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 mililitrów

500 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mleka w proszku dodaj ok. 30 ml wody i wyrób ciasto przypominające konsystencją plastelinę.

Krok 2

Z ciasta odrywaj kawałki i formuj ok. 3 cm kuleczki.

Krok 3

W rondlu rozgrzej olej (ale nie za mocno) i wrzucaj kuleczki. Kiedy wypłyną na wierzch, przemieszaj i smaż, aż będą równomiernie zarumienione.

Krok 4

W garnku roztapiaj cukier, a kiedy się rozpuści dodaj 200 ml wody. Zagotuj karmel i dodaj kardamon oraz wanilię.

Krok 5

Mleczne kuleczki wrzuć do karmelu i trzymaj je ok. 4 godzin. Możesz je również przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc, aby wchłonęły więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulabdżameny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej