
Składniki
1 łyżka
0.7 łyżeczki
1 szczypta
200 gramów
3.5 szklanki
7 gramów
0.7 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozrób drożdże w 1/5 szklanki ciepłej wody a następnie odstaw. Wsyp do miski 2 szklanki mąki, wlej pozostałą wodę oraz jogurt i dobrze wymieszaj.
Krok 2
Teraz dodaj drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3
Po tym czasie dodaj do ciasta oliwę, resztę mąki oraz przyprawę Knorr.
Krok 5
Posyp stolnicę ziarnami sezamu oraz czarnuszki i rozgniataj na niej kulki na placuszki.
Krok 6
Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej placki i piecz przez niecałe pół godziny w temperaturze około 190 stopni.
Krok 4
Wyrób ciasto i zrób z niego kulki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej