Naan (chleb indyjski) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan (chleb indyjski)

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.7 łyżeczki

1 szczypta

200 gramów

3.5 szklanki

7 gramów

0.7 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrób drożdże w 1/5 szklanki ciepłej wody a następnie odstaw. Wsyp do miski 2 szklanki mąki, wlej pozostałą wodę oraz jogurt i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Teraz dodaj drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3

Po tym czasie dodaj do ciasta oliwę, resztę mąki oraz przyprawę Knorr.

Krok 5

Posyp stolnicę ziarnami sezamu oraz czarnuszki i rozgniataj na niej kulki na placuszki.

Krok 6

Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej placki i piecz przez niecałe pół godziny w temperaturze około 190 stopni.

Krok 4

Wyrób ciasto i zrób z niego kulki.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej