Naan (chleb indyjski) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan (chleb indyjski)

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.7 łyżeczki

1 szczypta

200 gramów

3.5 szklanki

7 gramów

0.7 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrób drożdże w 1/5 szklanki ciepłej wody a następnie odstaw. Wsyp do miski 2 szklanki mąki, wlej pozostałą wodę oraz jogurt i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Teraz dodaj drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3

Po tym czasie dodaj do ciasta oliwę, resztę mąki oraz przyprawę Knorr.

Krok 5

Posyp stolnicę ziarnami sezamu oraz czarnuszki i rozgniataj na niej kulki na placuszki.

Krok 6

Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej placki i piecz przez niecałe pół godziny w temperaturze około 190 stopni.

Krok 4

Wyrób ciasto i zrób z niego kulki.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej