Naan (chleb indyjski) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naan (chleb indyjski)

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.7 łyżeczki

1 szczypta

200 gramów

3.5 szklanki

7 gramów

0.7 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrób drożdże w 1/5 szklanki ciepłej wody a następnie odstaw. Wsyp do miski 2 szklanki mąki, wlej pozostałą wodę oraz jogurt i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Teraz dodaj drożdże i zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3

Po tym czasie dodaj do ciasta oliwę, resztę mąki oraz przyprawę Knorr.

Krok 5

Posyp stolnicę ziarnami sezamu oraz czarnuszki i rozgniataj na niej kulki na placuszki.

Krok 6

Wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej placki i piecz przez niecałe pół godziny w temperaturze około 190 stopni.

Krok 4

Wyrób ciasto i zrób z niego kulki.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naan (chleb indyjski) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej