Pomidorowe babeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe babeczki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

null szczypt

1 sztuka

200 gramów

125 gramów

150 gramów

null

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj śmietanę, żółtko jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2

Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a boczek w słupki.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie zrumień cebulę i dodaj boczek.

Krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Do przygotowanych, dość dużych foremek nałóż ciasto. Foremki wcześniej nasmaruj tłuszczem i obsyp niewielka ilością mąki. Podpiecz na rumiano w nagrzanym do 200oC piekarniku.

Krok 5

Jajko wymieszaj dokładnie ze śmietaną i dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 6

W podpieczonych lekko babeczkach ułóż cebulę z boczkiem, dodaj pomidory i zalej mieszaniną jajka i śmietany. piecz dalej ok. 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej