
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
null szczypt
1 sztuka
200 gramów
125 gramów
150 gramów
null
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj śmietanę, żółtko jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2
Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a boczek w słupki.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie zrumień cebulę i dodaj boczek.
Krok 4
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Do przygotowanych, dość dużych foremek nałóż ciasto. Foremki wcześniej nasmaruj tłuszczem i obsyp niewielka ilością mąki. Podpiecz na rumiano w nagrzanym do 200oC piekarniku.
Krok 5
Jajko wymieszaj dokładnie ze śmietaną i dopraw do smaku Delikatem Knorr.
Krok 6
W podpieczonych lekko babeczkach ułóż cebulę z boczkiem, dodaj pomidory i zalej mieszaniną jajka i śmietany. piecz dalej ok. 15 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej