Pomidorowe babeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe babeczki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

null szczypt

1 sztuka

200 gramów

125 gramów

150 gramów

null

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z masłem, dodaj śmietanę, żółtko jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2

Pomidorki po umyciu i osuszeniu pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a boczek w słupki.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie zrumień cebulę i dodaj boczek.

Krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Do przygotowanych, dość dużych foremek nałóż ciasto. Foremki wcześniej nasmaruj tłuszczem i obsyp niewielka ilością mąki. Podpiecz na rumiano w nagrzanym do 200oC piekarniku.

Krok 5

Jajko wymieszaj dokładnie ze śmietaną i dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 6

W podpieczonych lekko babeczkach ułóż cebulę z boczkiem, dodaj pomidory i zalej mieszaniną jajka i śmietany. piecz dalej ok. 15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe babeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej