Aromatyczny kalafior w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny kalafior w cieście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na niezbyt małe różyczki, zalej zimną posoloną wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie kalafiora wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i zostaw do ostygnięcia.

Krok 4

Dolej wodę, aby powstało ciasto o rzadkiej konsystencji. Ciasto odstaw

Krok 6

Rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć gorczycę, kumin oraz curry. Wymieszaj i dorzuć cebulę oraz papryczki chili.

Krok 2

W tym czasie posiekaj cebulę oraz papryczki chili.

Krok 3

Do miski wsyp obie mąki, dodaj pastę czosnkowo-imbirową i przyprawę Delikat Knorr.

Krok 5

Różyczki kalafiora maczaj w cieście i wrzucaj na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Smaż na brązowo i odsącz.

Krok 7

Smaż przez minutę, a następnie wrzuć kalafiora w cieście, szybko wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej