Jajka z sosem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z sosem ziołowym

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.33 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka gotujemy na półmiękko.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 1

Krok 2

Robimy sos: mieszamy jogurt, musztardę oliwę z oliwek i zioła oraz wszystkie przyprawy.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 2

Krok 3

Paprykę przekrajamy na pół, wydrążamy środek i wlewamy do niej sos. Podajemy z pieczywem razowym.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z sosem ziołowymJajka z sosem ziołowym

Pora na: Śniadanie.

Jajka i śniadanie to pojęcia nierozłączne. Jajecznica, przygotowywana zwykle jako pierwszy posiłek dnia, jej znana każdemu. Nie inaczej jest w diecie, dlatego też na śniadanie polecamy jajka z sosem ziołowym, przygotowane i podane w oryginalny sposób. Wystarczą popularne składniki, aby w kilkanaście minut skomponować to danie, które z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania. Kluczowym elementem potrawy jest sos, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, oliwy, ziół oraz aromatycznych przypraw. Tworzy idealną kompozycję z jajkami i świeżą papryką. Smacznego!

Dla kogo?

Śniadanie z jajkami z sosem ziołowym to propozycja dla osób aktywnych, dbających o linię. Idealnie wpisuje się w koncepcję wysokobiałkowej diety 1500 kcal.

Wiesz, co jesz!

Jajka z sosem ziołowym to 345,1 kcal energii, niezbędnej do aktywnego funkcjonowania w ciągu dnia. Danie zawiera również 3,5 g błonnika oraz 19,5 g białka.

Czy wiesz, że?

Jajka, które spotkacie w sklepach, kategoryzowane są między innymi ze względu na ich wagę. XL ważą od 73 g wzwyż, L – od 63 g do 73 g, M – od 53 g – 63 g, S – mniej niż 53 g.