Bułeczki japońskie Hokkaido przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki japońskie Hokkaido

Autor: Henryk Sontag

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.

Krok 2

Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia.

Krok 3

Połączyć z wystudzoną pastą i pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu.

Krok 4

Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 5

Po wyrośnięciu podzielić na 9 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkować, zawijać brzegi do środka i zrolować.

Krok 6

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-50 minut.

Krok 7

Posmarować bułeczki mlekiem, jajkiem lub śmietanką.

Krok 8

Piec w 180C około 20-25 minut. Bułeczki japońskie powinny być wyraźnie zarumienione, gdyby jednak rumieniły się za szybko, można je przykryć papierem do pieczenia.

Krok 9

Natychmiast po wyciągnięciu bułeczek z pieca posmarować je masłem - dzięki temu skórka będzie mięciutka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki japońskie Hokkaido - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej