
Składniki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 szklanki
1 sztuka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.
Krok 2
Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia.
Krok 3
Połączyć z wystudzoną pastą i pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu.
Krok 4
Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5
Po wyrośnięciu podzielić na 9 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkować, zawijać brzegi do środka i zrolować.
Krok 6
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-50 minut.
Krok 7
Posmarować bułeczki mlekiem, jajkiem lub śmietanką.
Krok 8
Piec w 180C około 20-25 minut. Bułeczki japońskie powinny być wyraźnie zarumienione, gdyby jednak rumieniły się za szybko, można je przykryć papierem do pieczenia.
Krok 9
Natychmiast po wyciągnięciu bułeczek z pieca posmarować je masłem - dzięki temu skórka będzie mięciutka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej