
Składniki
3 szklanki
200 gramów
250 mililitrów
200 gramów
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wlewamy śmietanę. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

Krok 2
Formujemy z niego kulę i wkładamy na min 1 h do lodówki.

Krok 3
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.

Krok 4
Każdy placek za pomocą noża dzielimy na 8 części. Na środku układamy po 1/2 łyżeczki konfitury.

Krok 5
Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej części.

Krok 6
Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C ok 25 min do zarumienienia. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogaliki bez drożdży
Każdy, kto choć raz próbował przygotować domowe rogaliki, ten wie, jak dużo czasu musimy poświęcić choćby na czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, czyli podwoi swoją objętość. Jest na to sposób - spróbujcie rogalików bez drożdży! Przepis jest tak prosty, że z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników, a następnie ciasto podzielić na niewielkie kawałki, z których powstaną najpierw trójkąty, a później pyszne rogaliki, wypełnione porzeczkową konfiturą. To idealne połączenie, gdyż słodycz rogalików bez drożdży równoważona jest przez nieco kwaskowy smak owoców. Jesteśmy pewni, że deser ten na stałe zagości w waszym menu. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki na te proste rogaliki bez drożdży i rozpocząć pieczenie. Smacznego!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają coraz to nowych pomysłów na domowe łakocie.
Na jaką okazję?
Rogaliki bez drożdży świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Będą też świetnym uzupełnieniem imprezowego, deserowego menu. O przepisie nie zapominajcie także w sytuacji, gdy macie ochotę na coś słodkiego, co doskonale łączy się z popołudniową kawą. Rogaliki bez drożdży z nadzieniem możecie także zabrać ze sobą do pracy, jako pyszną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Jedne z najpopularniejszych rogalików na świecie to croissanty. Ich francuska nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ croissanty zostały wymyślone w 1839 roku w Paryżu. Autorem pierwszego przepisu był August Zang.
Dla urozmaicenia:
Konfiturę porzeczkową z przepisu na rogaliki bez drożdży możecie zastąpić dżemem lub marmoladą.