Rogaliki bez drożdży – przepis: szybkie, puszyste | Przepisy.pl pixel

Rogaliki bez drożdży

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
244 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 gramów

250 mililitrów

200 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wlewamy śmietanę. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników.

Rogaliki bez drożdży - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę i wkładamy na min 1 h do lodówki.

Rogaliki bez drożdży - Krok 2

Krok 3

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.

Rogaliki bez drożdży - Krok 3

Krok 4

Każdy placek za pomocą noża dzielimy na 8 części. Na środku układamy po 1/2 łyżeczki konfitury.

Rogaliki bez drożdży - Krok 4

Krok 5

Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej części.

Rogaliki bez drożdży - Krok 5

Krok 6

Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C ok 25 min do zarumienienia. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki bez drożdży - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 26.02.2025

    Jaka śmietana najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jaga

    Jaga , 25.01.2025

    Ogólnie nie wyglądały jak rogaliki ale to chyba mój błąd bo zrobilam za małe trójkąty ale przepyszne są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miska

    Miska , 16.01.2025

    To jest smietanka słodka? Czy ta taka do zup kwasna?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Patrycja

    Patrycja , 07.11.2024

    Jaką pojemność ma szklanka w tym przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 14.07.2022

    To bardzo łatwy i pyszny przepis! Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki bez drożdży - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki bez drożdżyRogaliki bez drożdży

Każdy, kto choć raz próbował przygotować domowe rogaliki, ten wie, jak dużo czasu musimy poświęcić choćby na czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, czyli podwoi swoją objętość. Jest na to sposób - spróbujcie rogalików bez drożdży! Przepis jest tak prosty, że z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników, a następnie ciasto podzielić na niewielkie kawałki, z których powstaną najpierw trójkąty, a później pyszne rogaliki, wypełnione porzeczkową konfiturą. To idealne połączenie, gdyż słodycz rogalików bez drożdży równoważona jest przez nieco kwaskowy smak owoców. Jesteśmy pewni, że deser ten na stałe zagości w waszym menu. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko przygotować niezbędne składniki na te proste rogaliki bez drożdży i rozpocząć pieczenie. Smacznego!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają coraz to nowych pomysłów na domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Rogaliki bez drożdży świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Będą też świetnym uzupełnieniem imprezowego, deserowego menu. O przepisie nie zapominajcie także w sytuacji, gdy macie ochotę na coś słodkiego, co doskonale łączy się z popołudniową kawą. Rogaliki bez drożdży z nadzieniem możecie także zabrać ze sobą do pracy, jako pyszną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Jedne z najpopularniejszych rogalików na świecie to croissanty. Ich francuska nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ croissanty zostały wymyślone w 1839 roku w Paryżu. Autorem pierwszego przepisu był August Zang.

Dla urozmaicenia:

Konfiturę porzeczkową z przepisu na rogaliki bez drożdży możecie zastąpić dżemem lub marmoladą.