Co to jest ekstrakt słodowy? Jak zrobić?
Zastanawiacie się, co to jest ekstrakt słodowy i jak powstaje? Jak wykorzystać ekstrakt słodowy? Co to jest za produkt i czym się cechuje?
Ekstrakt słodowy w proszku – co to jest?
W niektórych przepisach można znaleźć składnik o nazwie ekstrakt słodowy jęczmienny. Co to jest i za co odpowiada ten produkt? Ekstrakt ze słodu jest wysokiej jakości dodatkiem piekarniczym i piwowarskim powstającym ze słodu zbożowego. Ekstrakt słodowy to główny składnik skondensowanej brzeczki piwnej produkowany najczęściej ze słodu jęczmiennego. Ekstrakt ma postać gęstego syropu o złotobrązowym zapachu i przyjemnym słodkim aromacie lub postać proszku. Co to jest ekstrakt słodowy w proszku? To surowiec o takim samym przeznaczeniu i cechach jak syrop, lecz w postaci sypkiej i o wydłużonej trwałości.
Ekstrakty słodowe dzieli się na jasne i ciemne. Ekstrakt słodowy jasny ma zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie, szczególnie w piernikach, musli, batonach, krakersach oraz pieczywie śniadaniowym. Ekstrakt słodowy sprawia, że wypieki i piwo są słodsze, a przy tym mają wyjątkowy zapach. Słodowy ekstrakt może być stosowany zamiast glukozy lub białego cukru do produkcji domowego piwa.
Ekstrakt słodowy – jak zrobić?
Słodowy ekstrakt wytwarza się ze skiełkowanych ziaren zbóż po ich wysuszeniu i zmieleniu. Z mielonych ziaren ekstrahuje się syrop maltozowy i zagęszcza go, czego rezultatem jest uzyskanie wysokiej jakości ekstraktu słodowego. Słodowy ekstrakt wykorzystacie w przepisach na jasne pieczywo, pizzę oraz samodzielnie warzone piwo.
Komentarze (0)