Co zrobić z kokosa? Jak wykorzystać miąższ?

Zobaczcie, co zrobić z kokosa, żeby maksymalnie wykorzystać zawartość tego egzotycznego owocu. Podpowiadamy, co się je z kokosa i jak go kreatywnie użyć w kuchni.

Co zrobić z kokosa?

Co zrobić z wnętrzem kokosa? Pierwszym pomysłem na wykorzystanie owoców kokosa jest przygotowanie wody kokosowej, czyli napoju uznawanego za najlepszy izotonik. Świeże owoce młodego kokosa zawierają nawet do jednego litra wody i można ją wypić bezpośrednio z łupiny przy pomocy słomki. Woda kokosowa może być też składnikiem koktajli, smoothie, a nawet orientalnych zup.

Co można zrobić z kokosa do jedzenia? Wydrążony łyżką miąższ kokosowy wykorzystacie w wielu przepisach. Kokosa możecie zetrzeć na wiórki – świeże mają zdecydowanie intensywniejszy smak i zapach niż te suche. Miąższ z kokosa będzie też wspaniałym składnikiem budyniu z daktylami i kakao oraz koktajlu owocowego z dodatkiem banana, mango lub innych owoców. Kokosa użyjecie też z powodzeniem do kokosowej zupy tajskiej z dodatkiem limonki lub do kokosowego dania curry z kurczakiem.

Co zrobić z miąższem z kokosa?

Pewnie ciekawi was, co zrobić z miąższu kokosa na deser? Polecamy przede wszystkim kokosanki, czyli małe kuleczki przygotowane ze świeżych wiórków kokosowych i masy maślanej. Dobrym pomysłem będzie też ciasto kokosowe na biszkopcie przełożone kremem budyniowym. Przepis na ciasto rafaello ze świeżego kokosa zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Owoce kokosa możecie wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej – co prawda jej zmielenie wymaga trochę zachodu, ale świeża mąka jest zdecydowanie lepsza niż ta kupna.