Czy chleb tostowy można mrozić?

Macie nadmiar chleba tostowego, którego nie da się zużyć od razu? Pewnie zastanawiacie się, czy chleb tostowy można mrozić, a jeśli tak, to jak to zrobić? Procedura mrożenia i rozmrażania jest bardzo prosta.

Czy można mrozić chleb tostowy?

Czy chleb tostowy można zamrozić tak samo, jak zwykłe pieczywo? Mrożenie chleba tostowego jest nie tylko możliwe, ale wręcz polecane, jeśli macie nadmiar i na pewno go nie zużyjecie. Zawsze lepiej zamrozić chleb, niż pozwolić, żeby się zmarnował. Proces mrożenia pozwala przedłużyć świeżość pieczywa na okres 1-3 miesięcy. Co prawda rozmrożony chleb tostowy nie smakuje tak idealnie jak świeży, ale z powodzeniem można go wykorzystać do przygotowania tostów czy domowych zapiekanek. Chleb najlepiej podzielić na małe partie w sam raz na jedno użycie – mrożenie małych porcji pozwoli wyjmować z zamrażalnika dokładnie tyle chleba, ile zużyjecie na raz.

Mrożenie chleba tostowego krok po kroku

Tostowy chleb można mrozić tak samo, jak chleb na zakwasie. Kromki należy mrozić szczelnie zamknięte, by nie chłonęły zapachów z zamrażalnika. Do mrożenia najlepiej wykorzystać specjalne woreczki próżniowe z suwakiem lub plastikowe pojemniki. Poszczególne kromki możecie ułożyć jedna na drugiej lub oddzielić kawałkami folii aluminiowej, co zapobiegnie ich sklejaniu i pozwoli wyjmować z zamrażalnika określoną liczbę kromek bez rozmrażania całej partii. Chleb tostowy powinien być mrożony w temperaturze -18°C. Mrożenie chleba w niższej temperaturze nie jest wskazane, dlatego że mogłoby doprowadzić do przemrożenia pieczywa i pogorszenia jego walorów smakowych.