Czym zastąpić kardamon? Co zamiast niego dodać?

Planujecie przygotowanie bigosu, risotto lub gulaszu i zastanawiacie się, czym zastąpić kardamon? Jaki zamiennik kardamonu wykorzystać, żeby uzyskać podobny smak i aromat potrawy? Sprawdźcie, aby przygotowane przez was potrawy pachniały bardzo zachęcająco!

Kardamon – czym zastąpić?

Kardamon jest najczęściej wykorzystywany w kuchni do wytrawnych potraw mięsnych z wieprzowiny i wołowiny, ale też do różnego rodzaju marynat i napojów. Co zamiast kardamonu zastosować, żeby ulubione potrawy miały niepowtarzalny charakter? Jak można imitować kardamon? Czym zastąpić tę przyprawę?

Zamiast kardamonu możecie użyć imbiru, dlatego że zarówno imbir, jak i kardamon należą do jednej rodziny roślin (imbirowatych) i mają zbliżony smak. Imbir podobnie jak kardamon jest cierpki, ostry i lekko słodki.

Czym można zastąpić kardamon, jeśli nie macie w kuchni imbiru? W takiej sytuacji warto sięgnąć po gałkę muszkatołową – podobnie jak imbir cechuje się korzennym, silnym aromatem, jest lekko gorzka i orzechowa. Gałkę muszkatołową możecie zastosować zamiast kardamonu szczególnie w bigosie domowym, ale też w ciastach.

Przyprawa kardamon – czym zastąpić?

Jak inaczej zastąpić kardamon? Zamiennikiem może być również cynamon. Ta przyprawa kojarząca się z piernikami i świątecznymi napojami jest bardzo podobna w smaku do kardamonu – ma lekko piekący smak o korzennej nucie i prawie takie samo zastosowanie. Cynamon możecie wykorzystać w szarlotce z kruszonką i w gorących napojach. Co dodać zamiast kardamonu, jeśli nie macie w kuchni wyżej wymienionych przypraw? Czym zastąpić kardamon? Spróbujcie sięgnąć po gotowe mieszanki przyprawowe zawierające kardamon, np. po niewielki dodatek przyprawy do grzańca.