Czym zastąpić oregano? Jaki będzie najlepszy zamiennik do pizzy?
W kuchni zabrakło oregano, a planujecie przygotować potrawę, która zawiera tę przyprawę? Czym zastąpić oregano, żeby uzyskać możliwie podobny smak? Sprawdźcie najlepsze zamienniki.
Co zamiast oregano w potrawach?
Oregano, czyli lebiodka pospolita, jest nieodłączną przyprawą dań kuchni włoskiej i koniecznym składnikiem każdej mieszanki ziół prowansalskich. Oregano dodaje się do pizzy, zapiekanek, spaghetti, lasagne, zimnych sosów i wielu innych potraw. Smak oregano oraz aromat tej przyprawy nadają daniom wielowymiarową głębię i swoiste muśnięcie śródziemnomorskim klimatem. Bez oregano trudno sobie wyobrazić sos czosnkowy czy spaghetti bolognese. Co zamiast oregano do pizzy czy bruschetty, żeby nie stracić charakterystycznego smaku? Z powodzeniem możecie wykorzystać majeranek lub tymianek, ewentualnie mieszankę majeranku z tymiankiem. Majeranek jest nieco słodszy, ale podobny w smaku. Tak samo bazylia. Ostrzejszą wersję potrawy uzyskacie przez dodatek rozmarynu lub cząbru. Do spodu na pizzę lub sosu można też dodać estragon, trybulę, mielony liść laurowy lub suszony koperek.
Czym można zastąpić oregano?
Czym zastąpić oregano, jeśli nie macie pod ręką jednorodnych ziół? Który zamiennik oregano pozwoli uzyskać podobny smak? Najlepsza będzie mieszanka ziół prowansalskich zawierająca oregano. Możecie też wykorzystać uniwersalną przyprawę do pizzy lub przyprawę do dań kuchni włoskiej – te mieszanki zawsze zawierają sporo oregano. Wszystkie wymienione tutaj zioła i mieszanki mogą się też z powodzeniem sprawdzić do przyprawiania dań typu street food.
Komentarze (0)