Kolendra to przyprawa, bez której przygotowanie wielu potraw może być nie lada wyzwaniem! Podkręca smak i wzbogaca aromat. Co zrobić, gdy zabraknie jej w Waszych zapasach? Rozwiewamy wątpliwości i doradzamy, które produkty najlepiej sprawdzą się jako zamienniki kolendry. Koniecznie sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy!

Kolendra – smak i zapach

Wiele osób zastanawia się, czym można zastąpić kolendrę. Do poszukiwań zamienników niezbędne jest poznanie smaku i zapachu tej przyprawy. Kolendra ma bardzo delikatne liście, jednak pod nimi kryje się mocny aromat. Zapach i smak tej przyprawy są porównywane do cytrusów. Wiele osób twierdzi, że kolendra to idealny dodatek do orientalnych dań, ponieważ jest również trochę pikantna.

Czym zastąpić kolendrę? Idealny zamiennik!

Mówi się, że kolendra to zaginiona siostra pietruszki. Nie sposób się z tym nie zgodzić! Te dwie przyprawy są do siebie tak podobne, że w kuchni często ciężko je odróżnić. Kolendra jest nieco bardziej intensywna niż pietruszka. Obie przyprawy są chętnie wykorzystywane do gotowania, ponieważ nadają bardzo ciekawy smaku potrawom. Jeżeli więc zabraknie w Waszych zapasach kolendry, to śmiało skorzystajcie z pietruszki.

Co zamiast kolendry?

Pietruszka wydaje się idealnym zamiennikiem, jednak istnieje również wiele innych ziół, które pozwolą Wam odtworzyć smak kolendry. Świetnie sprawdzi się również bazylia! Ta przyprawa nie jest identyczna w smaku i może trochę zmodyfikować smak dania, jednak w wielu przypadkach korzystnie wpłynie na aromat potrawy. W szczególności polecamy Wam tajską bazylię, która podobnie jak kolendra jest trochę pikantna i bardzo intensywna w smaku. Ten zamiennik świetnie sprawdzi się do orientalnych potraw!

Możecie zastąpić ziarna kolendry gotową mieszanką ziół. To rozwiązanie zapewni Wam intensywny smak i mocny aromat. Znajdziecie wiele kombinacji ziół, które z pewnością posłużą Wam w kuchni. My w szczególności polecamy Wam mieszankę pietruszki, pieprzu i oregano!

Kminek to przyprawa, którą często dodaje się do potraw razem z kolendrą. Co prawda te dwa produkty różnią się od siebie smakiem, jednak często stosowane są zamiennie, gdy zabraknie któregoś z nich. Jeżeli nie macie w swoich zapasach kolendry, to możecie potraktować kminek jako zamiennik. Polecamy Wam wsypywanie przypraw turami, dzięki czemu dokładniej odwzorujecie smak.

Dania z kolendrą lub zamiennikami – nasze propozycje!

Wiecie już, czym zastąpić ziarna kolendry. Ta przyprawa i jej doskonałe zamienniki, to prawdziwe bogactwo smaków! Warto więc przygotować aromatyczne potrawy, które zachwycą dosłownie każdego.

Cheesburger z kolendrą na ostro to świetna obiadowa propozycja. Nie możecie znaleźć kolendry w szufladzie z przyprawami? Wiecie co robić! Dodajcie do cheesburgera bazylię lub pietruszkę i cieszcie się pysznym, pikantnym smakiem.

Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą to smaczne i proste danie, dlatego świetnie sprawdzi się dla zabieganych osób. Jesteśmy pewni, że w szczególności zasmakuje wszystkim fanom orientalnych smaków.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą to dość niestandardowe połączenie, ale za to jakie pyszne! Koniecznie wypróbujcie tej potrawy w swoim domu. W tym przypadku zamiast kolendry możecie dosypać mieszankę ziół. Pyszny smak – gwarantowany!