Kuchnia kraju pochodzenia
Kminek to bez wątpienia przebojowy chłopak! Smakowicie namiesza również w polskiej kuchni! Twoja rodzina go pokocha, gdy zaprosisz go do stołu wraz z pierogami z kapustą i grzybami. Mamy i babcie za nim szaleją! A – i nie zapomnij dodać go do żurku. Gwarantujemy, że nie pożałujesz! Gdzie jeszcze nie może zabraknąć atrakcyjnego łobuziaka? Oczywiście w kapuście! Kminek szanuje rodzime tradycje, dlatego jest zawsze obecny na wigilijnym stole, jako dodatek do kapusty z grochem. Nie pogardzi także towarzystwem kapuśniaku z boczkiem i kiełbasą. Temu smakowi i zapachowi trudno się oprzeć!
powrót do góryZainspiruj się!
Odetchnij od trudów codzienności i zapomnij o problemach! Ucieknij razem z chłopakiem z sąsiedztwa w podróż dookoła świata. Nie ma kraju, którego jeszcze nie odwiedził. Co więcej, zżył się z wieloma daniami. Czas na obiad idealny! Kminek bowiem sprawdzi się jako świetny dodatek zarówno do wielu rodzimych, jak i orientalnych potraw.
Poznaj jego egzotyczną naturę! Wraz z marokańskim kurczakiem zabierze Cię wprost do dalekiej Afryki! Poczuj gorący piasek pod stopami i ciepłą bryzę na ciele. Kraina flamingów urzeknie Cię swoimi smakami! W jego towarzystwie wszystko się uda. Nie wierzysz? Ciasto naleśnikowe z piwem sprawi, że goście oszaleją z zachwytu już od pierwszego kęsa. Nasz amant lubi flirtować. Karolek już dawno wdał się w romans ze słodką papryką, zapewniając tym samym jedyny i niepowtarzalny smak węgierskiego bogracza. Doskonale dogaduje się także z pierożkami gruzińskimi. To dopiero para idealna!
powrót do góry
Czy wiesz, że
Karolek nie tylko dobrze smakuje, ale i jak wygląda! Ten przystojniak dorasta nawet do 70 cm. Latem z uśmiechem podaruje Ci małe, białe kwiatki. Co za gentleman!
Oto przystojniak bez wad! Wykorzystywane są nie tylko owoce tej rośliny, ale także liście i łodygi. Schrupiesz go całego!
Kminek zwyczajny to prawdziwy obieżyświat – można go spotkać w Europie, Północnej Afryce, Azji oraz Australii. W Polsce zadomowił się już na dobre - głównie na Żuławach Wiślanych.
Przechowywany w szczelnym opakowaniu, pozostanie z Tobą na długie lata!
powrót do góryZ czym to się je?
Swoją karierę rozpoczął już 3000 lat temu. Był niezawodnym doradcą cesarzy na wielu dworach. Jego wyrafinowany smak szybko zapewnił mu popularność. Po dziś dzień jest gościem w wielu domach. Kto to taki? Kminek! Idealny dodatek do dań słodkich i słonych. Miłośnicy bigosu - wystąp! Wiecie, że bez niego smak kapusty nie byłby taki sam? No ba, w tej relacji jest niezastąpiony! Doskonale sprawdzi się także jako przyprawa do pieczywa, sałatek czy zup.
Wieprzowina, baranina oraz dziczyzna – kto zadbałby lepiej o wyrazistość pieczonych mięs jak nie kminek? Idealnie komponuje się z tłustymi daniami. Uwielbiasz gęsi oraz kaczki? Proszę, częstuj się. Tę aromatyczną przyprawę stosuje się również do wszelkiego rodzaju wypieków. Taki też słodki ten nasz karolek!
powrót do góry
Komentarze (0)