Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

130 gramów

60 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj komosę ryżowa i odmierz jej odpowiednią ilość

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - Krok 1

Krok 2

Olej kokosowy dobrze rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone boczniaki oraz drobno poszatkowaną cebulę.

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - Krok 2

Krok 3

Dodaj kurczaka oraz przyprawy i duś ok. 15 min.

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj wcześniej ugotowana komosę ryżową.

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - Krok 4

Krok 5

Po wyciągnięciu posyp szczypiorkiem.

Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Komosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonymKomosa ryżowa z boczniakami i kurczakiem pieczonym

Pora na: Kolację.

Danie kolacyjne powinno wyróżniać się wyjątkowym smakiem, lekkością oraz prostotą przyrządzenia. Taka właśnie jest nasza propozycja na komosę ryżową, z boczniakami i kurczakiem. Ważnym składnikiem tej potrawy są grzyby, które nadadzą specyficznego smaku i urozmaicą strukturę dania. To idealny pomysł na kolację, która posmakuje każdemu miłośnikowi nowoczesnej kuchni, łączącej w sobie różnorodne smaki i oryginalne składniki. Nie zapomnijcie o posypaniu gotowego dania szczypiorkiem, który nie tylko je ozdobi, ale także podkreśli jego smak.

Dla kogo?

Przepis na komosę ryżową z boczniakami i kurczakiem to propozycja dla osób aktywnych fizycznie, stosujących dietę wysokobiałkową.

Wiesz, co jesz!

Komosa na kolację dostarczy wam 324,5 kcal energii, 7,4 g błonnika oraz 38,6 g białka.

Czy wiesz, że?

Boczniak jest grzybem, który spotkacie na każdym kontynencie, z wyjątkiem Antarktydy. Rośnie na martwych drzewach liściastych, tworząc grupy przypominające ostrygi. W warunkach uprawnych grzybnię umieszcza się na słomie, która stanowi doskonałe podłoże do rozwoju boczniaków.