Domowe krówki ciągutki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe krówki ciągutki

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

250 mililitrów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem. Mleko, śmietanę, cukier i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania.

Krok 2

Od chwili, gdy mleko i śmietana z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche).

Krok 3

Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Bananowiec
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej