Domowe krówki ciągutki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe krówki ciągutki

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

250 mililitrów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem. Mleko, śmietanę, cukier i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania.

Krok 2

Od chwili, gdy mleko i śmietana z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche).

Krok 3

Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej