Bułeczki bao – z czym jeść? Jak zrobić nadzienie?

Zastanawiacie się, jak serwować bułeczki bao? Z czym jeść te puszyste placuszki? Sprawdźcie kilka pomysłów na podanie chińskich bułeczek.

Bułeczki bao – z czym jeść?

Popularne chińskie bułeczki bao z mąki pszennej można serwować na wiele sposobów. Jak przygotować bułeczki bao? Co to jest i z czym podawać? Chińskie bułeczki przypominające nasze pampuchy są bardzo miękkie i świetnie komponują się z różnego rodzaju farszami. Bao w Chinach, Japonii i Indonezji podaje się z kurczakiem, szarpaną wieprzowiną, warzywami, dodatkiem sezamu i sosem ostrygowym.

Jak zrobić bułeczki bao? Ciasto na bułki przygotowuje się z mąki pszennej, tłuszczu i drożdży, a następnie formuje placki przypominające racuszki i gotuje je na parze. Bao można podawać bez farszu lub z nadzieniem z mięsa mielonego, cebuli oraz przypraw. Bułeczki pasują do obiadu, na podwieczorek lub na imprezę.

Bułeczki bao – farsz na kilka sposobów

Bao doskonale smakują z farszem warzywnym, ale możecie spróbować ich również w wersji na słodko. Czym nadziewać bułeczki bao? Nadzienie może przypominać farsz do pierogów. Masa warzywna lub warzywno-mięsna bywa wykorzystywana na dwa sposoby – do nadziewania bułeczek i do ich dekoracji. Bao można serwować też z farszem przypominającym masę na kotlety mielone lub pieczeń rzymską – bułeczki bao w takiej wersji świetnie smakują z sosem hoisin. Kolejnym pomysłem na farsz jest wersja słodka z musem jabłkowym lub wieloowocowym albo z truskawkami, malinami lub jagodami – mrożone owoce sprawdzą się równie dobrze jak świeże.