Co zrobić z musu jabłkowego?

Mus jabłkowy możecie pomysłowo wykorzystać na wiele sposobów. Podpowiadamy, co zrobić z musu jabłkowego, żeby go nie zmarnować i aby wszystkim smakowało.

Co można zrobić z musu jabłkowego?

Mus jabłkowy wykorzystacie z powodzeniem jako słodkie smarowidło do kanapek zastępujące masło orzechowe lub krem kanapkowy. Mus świetnie smakuje też jako dodatek do placuszków, racuchów i różnego rodzaju naleśników oraz jako zamiennik dżemu. Co zrobić z musem jabłkowym ze słoika, a co z domowym? Oba możecie z powodzeniem wykorzystać jako nadzienie do pączków lub knedli bądź jako dodatek do lodów czy słodkich babeczek. Różnica jest tylko taka, że domowy mus trzeba będzie zużyć szybciej niż ten ze sklepu. Jeśli chcecie dłużej przechować domowy mus z jabłek, najlepiej zapasteryzować go w słoiczkach o różnej pojemności – wtedy uzyskacie mniejsze porcje w sam raz do naleśników oraz duże porcje do ciasta. Domowe przetwory z jabłek mogą być z powodzeniem przechowywane w dobrych warunkach nawet do dwóch lat.

Co zrobić z gotowego musu jabłkowego?

Mus jabłkowy świetnie sprawdzi się jako składnik szarlotki, jeżeli nie macie pod ręką świeżych jabłek. Jabłecznik z musem jabłkowym jest nie tylko równie smaczny jak ten tradycyjny, ale też prostszy i szybszy w przygotowaniu. Mus z jabłek możecie też wykorzystać do ciasta z owocami lub jako dodatek do drożdżówek – doskonale zastąpi świeże jabłka, a bułeczki będą równie słodkie i aromatyczne, a przy tym bardziej kremowe. Zawsze możecie też użyć musu jako dodatku do owsianki lub granoli – dostarczy dodatkowej porcji słodyczy.