Jak upiec jabłko w piekarniku? W jakiej temperaturze?

Pieczone jabłka to symbol wczesnej jesieni, kiedy to mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców prosto z zielonych sadów. Jednak owoce jabłoni przez cały rok możemy kupić w sklepach, dlatego też bez trudu przygotujemy ten deser nawet zimą. Jak upiec jabłko, by zachować jego smak i uzyskać idealną konsystencję? Okazuje się, że pierwsze samodzielne próby wcale nie muszą przynieść oczekiwanego rezultatu. Wystarczy jednak poznać kilka istotnych wskazówek, żeby z powodzeniem przygotować ten niezwykle prosty i smaczny deser. Podpowiadamy, jak upiec jabłka w piekarniku.

Sposób na szybki deser. Jak upiec jabłko w piekarniku?

Przyrządzone w piekarniku jabłka w towarzystwie przeróżnych dodatków zadowolą podniebienia nawet najbardziej wybrednych gości. Ich przygotowanie nie jest karkołomnym zadaniem, żeby jednak efekt był zadowalający, należy odpowiednio się przygotować. Do pieczenia najlepiej użyć żaroodpornego naczynia, wykonanego ze szkła, ceramiki bądź kamionki. Przed włożeniem do niego owoców należy wnętrze naczynia wysmarować masłem, żeby owoce nie przywarły do formy.

Pieczenia jabłek należy zacząć od dokładnego umycia owoców i wydrążenia gniazd nasiennych. Jak długo piec jabłka w piekarniku? To zależy od ich wielkości. Mniejsze owoce pieczemy zazwyczaj około 20 – 25 minut, do momentu aż będą miękkie. Niektóre odmiany jabłek będą potrzebowały więcej czasu. Duże i twarde owoce możemy piec nawet 45 minut. Niezależnie od gatunku jabłek poziom ich upieczenia należy na bieżąco kontrolować i dbać o to, by owoce się nie przypaliły. W jakiej temperaturze piec jabłka? Minimum 170°C, a maksimum 200°C.

Jak upiec jabłko z cynamonem?

Większość z nas zna słodki smak jabłek pieczonych cynamonem z dodatkiem pysznego miodu. Ta niezwykle prosta, a przy tym bardzo smaczna potrawa oczaruje niejedno podniebienie. Jak upiec jabłka z cynamonem w piekarniku? Oto prosty przepis. Do jego przygotowania będziemy potrzebować twardych i nieco kwaskowatych jabłek (np. szara reneta), przyprawy korzennej, goździków, miodu oraz rodzynek. Jabłko zyska wyjątkowy smak, jeśli wykorzystamy również półsłodkie czerwone wino.

  1. Jabłka należy dokładnie umyć, odciąć kapelusz i wydrążyć środek, w który następnie włożymy nasz farsz.
  2. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą rodzynki, goździki, miód i odrobinę czerwonego wina. Następnie nadziewamy jabłka.
  3. Po nadzianiu jabłek posypujemy je szczyptą cynamonu lub przyprawy korzennej i przykrywany odkrojonymi wcześniej kapeluszami.
  4. Owoce pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formach do muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia to około 25 minut.

Gotowe jabłka możemy podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Pieczone jabłko z ciastem francuskim i ulubionym dżemem

Ciasto francuskie, podobnie jak jabłko, smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Poniżej przedstawiamy prosty i bardzo szybki sposób na pieczenie jabłek w cieście francuskim. Możemy zagnieść swoje, ale bez problemu sięgnijcie też po ciasto kupione w sklepie. Do wykonania tego deseru będziemy potrzebować: opakowanie ciasta, ok. 300 gram jabłek (najlepiej małych), cukier puder, sok z cytryny, jajko, cynamon oraz ulubiony dżem np. z malin, czerwonej porzeczki czy mirabelki.

  1. Owoce obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Do powstałych otworów wkładamy ulubiony dżem i okruszamy szczyptą cynamonu.
  3. Każde jabłko „pakujemy” w płaty ciasta francuskiego, które stworzy pewien rodzaj sakiewki.
  4. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem za pomocą specjalnego pędzelka.
  5. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Pieczenie jabłek – różne sposoby na jabłko w roli głównej

Kiedy już wiesz, jak upiec jabłka w piekarniku, bez problemu przygotujesz nadziewane jabłka pieczone w całości, jabłka z cynamonem, pod delikatną kruszonką, zapiekane w cieście czy tradycyjną szarlotkę. Istnieją dziesiątki różnych sposobów na pieczenie jabłek. Choć tego typu potrawy najczęściej kojarzą nam się z deserem, warto przyjrzeć się przepisom na nieco bardziej wytrawne dania z pieczonym jabłkiem w roli głównej. Warto wspomnieć chociażby o nadziewanym jabłku z mięsem drobiowym, jabłkach zapiekanych z dynią i boczkiem czy schabowej pieczeni nadziewanej tymi słodkimi owocami.