Czy jabłka można mrozić? Czy można zamrozić je na szarlotkę?

Z jabłek można wyczarować wiele pysznych deserów, napojów i dań na ciepło. Sprawdźcie, czy jabłka można mrozić, a jeśli tak, co do czego je później wykorzystać. Podpowiadamy, czy można mrozić surowe jabłka.

Czy jabłka można mrozić?

Jesienią, kiedy sezon na polskie owoce w pełni, a ich ceny są najniższe, pojawia się pytanie, czy można zamrozić jabłka na szarlotkę, kompot czy do zupy owocowej. Jak to jest? Czy można zamrozić prażone jabłka? Możecie to zrobić, ale musicie się liczyć z tym, że po rozmrożeniu owoce będą bardzo miękkie, a niektóre odmiany dosłownie się rozpadną.

Bez względu na to, czy pokroicie jabłka w kostkę, w ćwiartki czy w ósemki, nigdy nie ma pewności, jak dana odmiana jabłek zareaguje na mrożenie. Nie oznacza to jednak, że trzeba bezwzględnie zrezygnować z mrożenia.

  • Czy można zamrozić jabłka po starciu? Jak najbardziej. Zajmą wtedy w zamrażalniku mniej miejsca.
  • Czy smażone jabłka można mrozić? Oczywiście – jeśli utrwalicie je niewielkim dodatkiem soku z cytryny i zamkniecie w plastikowych pojemnikach, przetrwają w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy.

Jak zamrozić jabłka na szarlotkę?

Ciekawi was, czy duszone jabłka można mrozić, a następnie wykorzystać do szarlotki? Czy smażone jabłka można mrozić i używać po kilku miesiącach? Można i w dodatku jest to bardzo dobry pomysł. W ten sposób jesteście w stanie przechować jabłka bez konieczności zapewniania im chłodniczych warunków. Przesmażony mus jabłkowy przed zamrożeniem powinien być schłodzony do temperatury pokojowej. Starte jabłka możecie przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Wykorzystacie je nie tylko do szarlotki, ale też w przepisach na muffinki, koktajle i owsianki.