Czym zastąpić kurkumę? Jakie są zamienniki tej przyprawy?

W kuchni brakuje kurkumy, a w planach macie gotowanie azjatyckiej zupy lub gulaszu? Czym zastąpić kurkumę, żeby uzyskać podobny smak i kolor dania? Sprawdźcie najlepsze zamienniki.

Czym zastąpić kurkumę w potrawach?

Jaka przyprawa zamiast kurkumy sprawdzi się najlepiej? Najlepszym zamiennikiem będzie szafran. Ta szlachetna przyprawa nada daniom charakterystyczny dla kurkumy żółty kolor i podobny smak. Kurkumę może zastąpić też curry w proszku – jest żółte i ma nieco zbliżony smak oraz właściwości. Curry zawiera kminek i chili, więc trzeba dodać go mniej niż kurkumy, żeby przyprawa nie zdominowała potrawy. Sam kminek również z powodzeniem zastąpi kurkumę – co prawda nie nada potrawie żółtego koloru, ale będzie podobny w smaku.

Dobry zamiennik kurkumy to sproszkowany imbir, również ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kurkumę zastąpicie też musztardą w proszku – musztarda nada potrawie pikantny posmak i żółtawy kolor. Alternatywą może być mieszanka mielonego buzdyganka i ostrej papryki.

Kurkuma – czym zastąpić, żeby uzyskać żółty kolor?

Czym można zastąpić kurkumę, jeśli w szafce z przyprawami nie ma zbyt dużego wyboru? W ostateczności możecie zdecydować się na wykorzystanie barwnika spożywczego. Żółty barwnik trzeba jednak dodawać bardzo ostrożnie – wystarczy kilka kropel lub szczypta proszku, w zależności od postaci barwnika.

Każdy wymieniony tu zamiennik kurkumy może być wykorzystany do zupy z soczewicy z kurkumą i innych orientalnych zup, a także do dań jednogarnkowych i sosów.