Jak zneutralizować słodki smak zupy?

Zobaczcie, jak zneutralizować słodki smak w zupie, która powinna być pikantna lub kwaśna. Czasami niewielki dodatek odpowiednich składników pozwala usunąć niepożądaną nutę.

Jak zneutralizować słodki smak?

Jak zniwelować słodki smak zupy? Słodkawy posmak zup i innych potraw świetnie znoszą kwaskowate składniki, w tym sok z cytryny lub ocet spirytusowy. Do zupy możecie ewentualnie dodać też trochę octu winnego lub jabłkowego, a nawet soku z ogórków kiszonych. Kwaśne produkty powinny być dodawane na wyczucie, żeby nie przesadzić. Najlepiej zacząć od niewielkiej ilości i spróbować, a w razie potrzeby zastosować większą dawkę.

Jak zneutralizować słodki smak rosołu, jeśli dodaliście do rosołu zbyt dużo marchewki lub innych słodkich składników? Smak rosołu może zaburzyć zbyt duży dodatek korzenia selera lub pietruszki i w takim przypadku dobrze jest dodać do zupy łodygę pora albo surową cebulę – te warzywa nieco zaostrzą smak.

Jak „zabić” słodki smak rosołu lub innej zupy?

Słodki posmak możecie złagodzić przy użyciu niewielkiego dodatku ciemnego sosu sojowego lub kawałka kapusty włoskiej, która nada wywarowi lekko orzechowy posmak. Skutecznym sposobem na usunięcie zbyt słodkiego posmaku rosołu jest dolanie do zupy wody.

Nieco łatwiej zabić słodki posmak w zupach orientalnych typu ramen – wystarczy dodać do nich nieco mocnych przypraw, np. imbiru lub mieszanki do potraw orientalnych. Czasami danie ratuje też woda z ogórków kiszonych lub sok z grejpfruta.