Karminadle – co to jest? Jak zrobić?
Czy obiło wam się kiedyś o uszy określenie karminadle? Co to jest za potrawa, skąd się wywodzi i jak ją serwować? Przygotowaliśmy dla was krótką ściągę, abyście dobrze poznali jedno z polskich dań regionalnych. Sprawdźcie, jak się robi karminadle.
Co to są karminadle?
Karminadle to śląski odpowiednik kotletów mielonych. Co wyróżnia karminadle? Co to jest za potrawa? Kiedyś karminadle przygotowywało się głównie na święta, a dzisiaj serwuje się je bez szczególnych okazji. Karminadle to kotlety z mięsa, jajek, czerstwej bułki, cebuli, tymianku, pieprzu i bułki tartej. Karminadle smaży się zwykle na smalcu, ale mogą być przygotowywane też na oleju.
Kotlety karminadle serwuje się jako danie obiadowe lub kroi w plastry i podaje na chlebie. Jak się robi karminadle? Te kotlety są przygotowywane podobnie jak mielone. Kajzerkę namoczcie w mleku, dodajcie posiekaną cebulę, mięso, jajko i przyprawy, a następnie wyróbcie masę, formujcie kotlety, obtaczajcie je w bułce tartej i smażcie z obu stron na rumiany kolor.
Jakie mięso na karminadle?
Jak zrobić karminadle? Co to za danie? Karminadle powstają z wieprzowiny lub mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego, a czasami też z dodatkiem mięsa z królika. Według niektórych przepisów prawdziwe karminadle powinno się przygotowywać z mięsa wieprzowego i króliczego w proporcji 1:1. Ciekawostką jest, że na Śląsku nikt nie nazywa kotletów z mięsa mielonego mielonymi – zawsze są nazywane karminadlami. Różnica między tymi rodzajami kotletów polega właśnie na użyciu mieszanego mięsa, ponieważ sposób przygotowania i podawania są w zasadzie takie same. Karminadle w sosie pomidorowym możecie zaserwować na tradycyjny śląski obiad.
Komentarze (0)