Kombucha – jak zrobić w domu bez grzyba?
Jednym z niekwestionowanych liderów trendu zdrowego odżywiania jest kombucha. Zastanawiacie się nad tym, jak zrobić kombuchę? W tym tekście znajdziecie takie wątki, jak: co to jest kombucha, przepis, jak zrobić ją, by przyniosła jak najlepsze efekty.
Jak zrobić kombucha – przepis
Kombucha – jak zrobić? To napój fermentowany otrzymywany poprzez fermentację herbaty z dodatkiem cukru za pomocą symbiotycznej kultury bakteryjno-drożdżowej, nazywanej często SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Proces fermentacji powoduje, że herbatę zamienia się w orzeźwiający napój o lekko kwaśnym smaku i delikatnej bąbelkowej strukturze.
Tradycyjna kombucha przygotowywana jest z pomocą SCOBY, czyli grzyba kwasu octowego. Pewnie zastanawiacie się, jak zrobić kombuchę bez grzyba? Wszystkiego dowiecie się w dalszej części artykułu.
Jak zrobić kombuchę w domu i bez grzyba?
Najistotniejszym składnikiem w kombuchy jest opisywany powyżej starter SCOBY, czyli kultura bakterii i drożdży. Bez niej proces fermentacji nie może się odbyć, jeśli jednak jej nie macie to nic straconego! Można zamówić ją przez internet, a domowe startery możecie otrzymać również od znajomych, którzy mieli robili już swoją pierwszą kombuchę.
Jeśli rozpoczynacie swoją przygodę z tym napojem zupełnie od zera, starterem może być również zrobiona wcześniej, starsza kombucha. Najlepsza do tego będzie kombucha, która jest niepasteryzowana, nie zawiera aromatów czy soków – te można znaleźć również w sklepach.
Taki rodzaj napoju możecie podawać do popołudniowego kawałka sernika z krówkami lub babeczek czekoladowych z popcornem. Jesteście gotowi na przygotowanie własnego napoju? Sięgnijcie po kombuchę i poznajcie smak orzeźwienia!
Komentarze (0)