Jak obrać i z czym jeść pomelo? Ten sporych rozmiarów cytrus nie cieszy się tak dużą popularnością, jak jego daleki krewny grejpfrut, z którym jest często mylony. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka podpowiedzi na temat tego, jak obchodzić się z pomelo, żeby cieszyć się w pełni jego smakiem.

Co to jest pomelo?

Pomelo to owoc wywodzący się z krajów Dalekiego Wschodu, który przez wiele osób uznawany jest za egzotyczny i niedostępny, jednak wbrew powszechnej opinii można go łatwo znaleźć w polskich sklepach. Pomelo jest nazywane pomarańczą olbrzymią, ponieważ może osiągnąć wagę nawet ponad 2 kilogramów. Pod grubą skórką skrywa się słodki mięsisty miąższ. Jego smak łączy w sobie słodycz pomarańczy oraz delikatną gorycz grejpfruta, dzięki czemu jest świetnie zbalansowany.

Jak obrać pomelo? Do czego używać go w kuchni?

Zacznijmy od odpowiedzi na pytanie, kiedy pomelo jest dojrzałe? Podczas zakupów najlepiej wybierać owoce o wyrazistej barwie i dużej wadze. Kolor może być zielonkawy, pomarańczowy lub żółty w zależności od odmiany. Jednak istotne jest to, żeby był nasycony, a skórka pozbawiona plam i zagnieceń. Dojrzałe pomelo ma kulisty kształt i jest twarde w dotyku. Gotowe do spożycia cytrusy z reguły mają też intensywny aromat wyczuwalny nawet z pewnej odległości. Są też najcięższe, bo zawierają dużo soku.

Jak obrać pomelo? Najpierw oczywiście trzeba umyć owoc. Następnie nacinamy skórkę metodą na krzyż i zaczynamy zdejmować ją od nasady, podobnie jak przy obieraniu pomarańczy. Po pozbyciu się skóry warto usunąć też gorzkie błony i niejadalne pestki, które wpłynął negatywnie na smak owocu. Do spożycia nadaje się wyłącznie miąższ oraz skórka (jednak po odpowiednim przetworzeniu).

Zastanawiacie się, co można przyrządzić z pomelo? Owoc ten najczęściej spożywa się na surowo – solo lub w pysznej sałatce owocowej. Jednak świetnie nadaje się też do przetworzenia w formie marmolady lub konfitury. Dużą popularnością cieszy się też świeżo wyciśnięty sok z pomelo, który może być pożywną przekąską lub dodatkiem do sosów i marynat. Natomiast kandyzowana skórka owocu świetnie nadaje się, jako dodatek do ciast i deserów.

Pomelo – sposób przechowywania

Ustaliliśmy już, jak obrać i jeść pomelo, teraz przejdźmy do właściwych warunków przechowywania. O ile nieobrany owoc można przechowywać nawet kilka miesięcy, o tyle pozbawiony skórki może być przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku najwyżej kilka dni. Pomelo to owoc, który przez długi czas zachowuje świeżość, można więc kupić go nieco więcej i mieć pod ręką w domowej spiżarni. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem zawsze wtedy, kiedy będziemy mieli na to ochotę.