Plince z pomoćką – co to? Jak je zrobić?
Czym są plince z pomoćką i jak zrobić tę potrawę we własnej kuchni? Sprawdźcie, co to są plince i do czego je podawać.
Plince – co to za potrawa?
Plince to placki ziemniaczane wywodzące się z kuchni Warmii i Mazur. Pomoćka to natomiast masa z twarogu i śmietany z dodatkiem siekanej cebuli oraz czosnku. Placki z twarogiem mogą być samodzielną potrawą lub dodatkiem do posiłku. Plince z pomoćką są potrawą charakterystyczną dla kuchni mazurskiej, litewskiej i niemieckiej. To regionalne danie zachwyca prostotą i łatwością przyrządzenia. Plince zwane też plindzami lub plyndzami powstają z tanich i ogólnodostępnych składników.
Plince mazurskie z pomoćką – przygotowanie
Jak zrobić plince? Przygotowanie plincy z pomoćką jest bardzo proste. Tradycyjne plince powstają z surowych startych ziemniaków z dodatkiem startej lub pokrojonej w kostkę cebuli. Ziemniaki i cebulę należy odsączyć, dodać mąkę i jajka, doprawić według uznania, a później formować okrągłe placki i smażyć je na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Pomoćkę przygotowuje się poprzez połączenie twarogu z kwaśną śmietaną, posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę twarogową należy doprawić pieprzem i odstawić na jakiś czas, by smaki się wymieszały. Do twarogu możecie dodać szczypiorek lub rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę.
Plince z pomoćką dobrze komponują się do obiadu z pieczonym lub smażonym mięsem, ale będą odpowiednie również na kolację. Ta potrawa świetnie sprawdzi się w kuchni wege lub jako danie postne.
Komentarze (0)