Remulada – co to jest?

Z pewnością słyszeliście kiedyś określenie remulada. Co to jest i skąd się wywodzi? Duńska remulada to rodzaj sosu znanego w różnych zakątkach świata i stosowanego do wielu potraw.

Remulada – co to jest za sos?

Co to jest remulada? To zimny francuski sos znany w Danii i serwowany najczęściej do mięs, wędlin oraz ryb. Co to remulada? To sos z majonezu z dodatkiem musztardy, czosnku i drobno posiekanych jajek na twardo. Remulada często jest też doprawiana koperkiem i szczypiorkiem, a dla zaostrzenia smaku dodatkiem octu.

Warto jednak zauważyć, że gotowe sosy remulada dostępne w Polsce różnią się znacząco od tego prawdziwego – często zawierają białą kapustę, cebulę i curry, czyli składniki, które nie występują w oryginalnym przepisie.

Co to jest remulada duńska i jak powstaje?

Jak powstaje remulada duńska? Co to jest i jak się ją przygotowuje? Pierwotny przepis wywodzący się z kuchni francuskiej zakłada użycie musztardy, majonezu, pokrojonych w kostkę gotowanych jajek i dodatku ziół: pietruszki, trybuli, estragonu oraz drobno posiekanych kaparów i korniszonów. Remuladę przyrządza się poprzez połączenie schłodzonych składników i odstawienie gotowego sosu do lodówki, żeby wszystko dobrze się „przegryzło”. Sos musi być odpowiednio gęsty i cechować się delikatnie żółtym kolorem. Tak przygotowana remulada pasuje do kanapek, do dań typu street food oraz jako dip do warzyw na imprezę.