Sos estragonowy – jak smakuje i co to jest?
Dowiedzcie się, jak przyrządzić wyborny sos estragonowy. Jak smakuje ten zimny dip i do czego go podawać? Sos na bazie estragonu to oryginalny specjał dla prawdziwych koneserów.
Sos estragonowy – co to jest i jak go zrobić?
Sos z dodatkiem estragonu wywodzi się z holenderskiej tradycji kulinarnej i jest zwykle podawany do szparagów, ale można go też serwować na inne sposoby. W podstawowym przepisie jest masło, żółtka, siekany estragon, biały ocet winny, sok z cytryny oraz czarny mielony pieprz. Żółtka ubija się z octem w kąpieli wodnej, a następnie łączy z masłem rozpuszczonym w rondelku i dalej ubija do uzyskania gęstego sosu. Na koniec należy dodać estragon i doprawić sos do smaku.
Charakterystyczny estragonowy sos serwuje się na gorąco – jest wtedy półpłynny, ale na tyle gęsty, że dobrze trzyma się powierzchni warzyw i mięs. Zimny sos estragonowy zastyga i ma mniej intensywny aromat, ale można go podgrzewać.
Sos estragonowy – jak smakuje?
Smak sosu estragonowego jest bardzo charakterystyczny – ziołowy i lekko gorzki, a zarazem odrobinę kwaśny. Ten dip z pewnością należy nazwać bardzo oryginalnym. Ten gorący rodzaj sosu najlepiej sprawdza się do dań na ciepło. Sos z estragonem pasuje przede wszystkim do łagodnych składników, np. pieczonego łososia, jajek w koszulkach lub jako dodatek do karczochów. Możecie też podawać go do pieczonego kurczaka lub indyka. Gorący sos na bazie masła i aromatycznego estragonu sprawdzi się też jako wyrazisty dodatek do drobiu z grilla oraz kanapek.
Komentarze (0)