Knorr Przyprawy Kuchni Świata Harissa
Mieszanka przypraw używana do dań kuchni Afryki Północnej. Wyróżnia się aromatyczną nutą kminu rzymskiego, kolendry, ostrego chili i czosnku.
Polecane przepisy
Inspiracje i porady
Knorr Przyprawy Kuchni Świata Harissa
Masz ochotę przygotować coś nowego, przypominającego upalne wakacje w egzotycznych krajach? Zrób wyjątkowe dania z dodatkiem harissy – arabskiej mieszanki wyjątkowych przypraw. Jeśli lubisz aromat wędzonego chili, kolendry, kuminu, mięty i imbiru dodaj Knorr Przyprawy Kuchni Świata Harissę do zup i potraw mięsnych, tworząc zaskakujące smaki. Gotowi? Zaczynamy!
Krok 1.
Jeśli przygotowujesz arabską zupę, np. harira, Przyprawę Harissa Kuchnie Świata Knorr dodaj tuż po obsmażeniu mięsa, zanim wlejesz wywar mięsny. Dzięki papryce proszek zabarwi potrawę na intensywny czerwony kolor i nada jej wyjątkowego charakteru.
Krok 2.
Przygotuj pachnącą ziołami marynatę do mięs łącząc harissę z innymi przyprawami i jogurtem lub oliwą. Pieczony bądź grillowany kurczak z jej dodatkiem smakuje po prostu niesamowicie.
Krok 3.
Używaj Przyprawy Harissa Kuchnie Świata Knorr do przygotowania wyśmienitych sosów sałatkowych i dipów, łącząc odrobinę przyprawy z majonezem lub jogurtem. Harissa jest również genialnym dodatkiem do past kanapkowych, makaronów i innych dań wytrawnych, nadając im nutkę pikanterii i egzotycznego smaku.