Zapraszamy do wypróbowania przepisów na śledzia w trzech odsłonach: śledzie korzenne, śledzie po cygańsku oraz tatar ze śledzia. Przepisy są proste i szybkie w wykonaniu, pięknie się prezentują na półmiskach i bardzo różnią smakiem. Pierwsza wersja jest oczywiście korzenna, druga słodko-ostra a ostatnia pomidorowa. Trudny wybór, bo wszystkie kuszą.
Nasza dzisiejsza propozycja na udekorowanie świątecznego stołu to czerwień jako kolor przewodni. Jeśli w domu masz czerwony obrus, to wykorzystaj go w nadchodzące święta. Nawet prosta biała zastawa będzie się na nim prezentować wyjątkowo. Z dodatkami lub bez, tak nakryty stół wygląda odświętnie i niebanalnie.
Czerwień komponuje się bardzo dobrze ze złotem, z bielą, ale także, szczególnie w okresie świątecznym – z zielenią. Takie połączenie kolorów automatycznie przywodzi na myśl Boże Narodzenie.
Czerwony obrus, bieżnik, podkładki pod talerze lub serwetki będą wyglądać przepięknie. Dodatkowo lub zamiast tkanin, możesz wykorzystać gałązki czerwonych jagód, gwiazdki, łańcuchy, wstążki i świece. Bombki ułóż luzem bezpośrednio na obrusie lub włóż do szklanego naczynia, a na każdym talerzu umieść nieszklaną bombkę, zawieszkę lub polukrowanego na czerwono pierniczka. Trzy małe bombki możesz przywiązać wstążeczką do świecznika
Nowe przepisy na śledzie:
1. Przepis na śledzie po cygańsku urozmaici świąteczne menu. W tym roku warto obok tradycyjnych śledzi w oleju podać śledzie po cygańsku. Goście na pewno będą mile zaskoczeni
2. Potrzebujesz tylko kilku składników, żeby przygotować tatar ze śledzia. To może być hit na świątecznym stole. Polecamy przetestować!
3. Lubisz korzenny zapach? Przygotuj śledzie w korzennej zalewie. Możesz je urozmaicić o bakalie, które dodatkowo podkręcą smak przystawki.
Więcej przepisów na śledzie znajdziesz tutaj.