Lava cake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lava cake

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

do podania:

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na muffinki smarujemy masłem oraz posypujemy mąką.

Lava cake - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku (najlepiej robić to na minimalnym ogniu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Lava cake - Krok 2

Krok 3

Jajka wbijamy do miski. Mieszamy je z cukrem oraz solą.

Lava cake - Krok 3

Krok 4

Dodajemy płynną czekoladę i ponownie mieszamy.

Lava cake - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę przelewamy do foremki na muffinki. Pieczemy ok. 10 min. Z podanej porcji otrzymamy 3-4 babeczki.

Lava cake - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy babeczki na talerze, posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy malinami.

Lava cake - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej