Owsianka z serkiem wiejskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owsianka z serkiem wiejskim

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

125 gramów

150 gramów

1.5 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Zalej ½ szklaną wrzącej wody, przykryj i odstaw na noc.

Owsianka z serkiem wiejskim - Krok 1

Krok 2

Rano podgrzej owsiankę, dodając odrobinę wody. Zestaw z ognia.

Owsianka z serkiem wiejskim - Krok 2

Krok 3

Od serka wiejskiego odlej nadmiar śmietany i zostaw same ziarenka.

Owsianka z serkiem wiejskim - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystko razem dodaj borówki oraz imbir i przelej do miski.

Owsianka z serkiem wiejskim - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z serkiem wiejskimOwsianka z serkiem wiejskim

Pora na: Śniadanie.

Owsianka, po wielu latach wróciła z tryumfem na polskie stoły. Jej właściwości docenia każdy, kto lubi i jednocześnie pożywne posiłki. Nasza propozycja na śniadanie to klasyczna owsianka z serkiem wiejskim, borówkami, wiórkami kokosowymi i imbirem. Temu nieco klasycznemu posiłkowi nadaliśmy orientalnego wymiaru, wzbogaconego owocową słodyczą. Dlatego też, koniecznie spróbujcie tego wydania owsianki, która doskonale wpisuje się w , energetyczne menu na początek dnia.

Dla kogo?

Przepis wykorzystają osoby aktywne fizycznie, stosujące wysokobiałkową dietę 1500 kalorii.

Wiesz, co jesz!

Owsianka z serkiem wiejskim to doskonały posiłek na rozpoczęcie aktywnego dnia. Dostarczy wam 397,4 kcal, 7,2 g błonnika oraz 21,7 g białka.

Czy wiesz, że?

Owsianka powstaje z płatków produkowanych z owsa zwyczajnego. W sklepach znajdziecie jej trzy odmiany: zwykła (wymaga gotowania), górska (wystarczy krótkotrwałe zagotowanie) oraz błyskawiczna (może być spożywana bez obróbki cieplnej).