Składniki
null
null
null
1 sztuka
null
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
150 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę, z reszty wyciśnij sok.
Krok 2
Wymieszaj z olejem, musztardą, posiekanym drobno czosnkiem, koperkiem i estragonem.
Krok 3
Dopraw do smaku i w tak przygotowanej marynacie zanurz umyte i osuszone ryby i odstaw na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, do momentu kiedy nabierze złotego koloru i stanie się chrupki.
Krok 5
Zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż osączone z zalewy flądry na brązowy kolor.
Krok 6
Przełóż na talerz, polej pozostałym po smażeniu tłuszczem i skwarkami z boczku. Dopraw na ostro i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej