
Składniki
440 gramów
4 sztuki
200 gramów
150 gramów
170 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli dodajemy olej oraz jogurt naturalny.

Krok 2
Do utartych żółtek z cukrem, olejem i jogurtem dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Krok 3
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Krok 4
Do masy dodajemy ubite białka.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Pieczemy przez ok. 1 godzinę do tzw. suchego patyczka.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek jogurtowy
Do tej pory nie piekliście ciasta z jogurtem? Dzięki naszemu przepisowi placek jogurtowy wejdzie na stałe do Waszego deserowego repertuaru. Szybkie ciasto cechuje delikatna, nieco wilgotna konsystencja. Smakuje wyśmienicie zarówno w wersji podstawowej, jak i z większą ilością dodatków. Kombinowanie mile widziane!
Dla kogo?
Jogurt nie brzmi jak szczególnie intrygujący produkt? Jego deserowe oblicze może Was zaskoczyć. Przepis na puszyste ciasto jogurtowe to strzał w dziesiątkę dla każdego łasucha.
Na jaką okazję?
Placek jogurtowy długo zachowuje świeżość, więc smakuje dobrze nie tylko tuż po wyjęciu z pieca. Sprawdzi się, gdy macie przed sobą spotkanie z dawno niewidzianymi przyjaciółmi. Wielogodzinne posiedzenie w jadalni wymaga słodkiego akcentu.
Czy wiesz, że?
Do ciasta najlepiej wybierać jogurt o średniej gęstości. Powinien mieć temperaturę pokojową.
Dla urozmaicenia:
Jako dodatku, który wzbogaci wypiek, użyjcie kawałków pokruszonej czekolady. Placek jogurtowy kapitalnie smakuje z sezonowymi owocami.