Szarlotka sypana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka sypana

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

170 gramów

8 gramów

1.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 sztuki

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Szarlotka sypana - Krok 1

Krok 2

Starte jabłka skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon oraz kurkumę. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części.

Szarlotka sypana - Krok 2

Krok 3

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę manną połącz w misce, dokładnie wymieszaj i podziel na trzy równe części.

Szarlotka sypana - Krok 3

Krok 4

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, a boki wysmaruj odrobiną masła. Na dno formy wysyp jedną część suchych składników.

Szarlotka sypana - Krok 4

Krok 5

Następnie nałóż na nią jedną część jabłek. Powtórz tę czynność kończąc suchymi składnikami.

Szarlotka sypana - Krok 5

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ok. 60 min w 180 st. C z grzałką góra-dół.

Szarlotka sypana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do wystudzenia - będzie je łatwiej pokroić.

2

Opinie o przepisie

  • kbn

    kbn , 18.07.2024

    a ile składników na prostokątną dużą blachę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka sypana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka sypanaSzarlotka sypana

Czy są z nami fani słodyczy? Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować naszego przepisu na szarlotkę sypaną. To przepyszny deser, który jest jednym z prostszych do przygotowania. Zastanawiacie się, czym sypana szarlotka różni się od tej tradycyjnej? Śpieszymy z odpowiedzią! Szybką szarlotkę sypaną przygotowuje się z mieszanki sypkich składników, warstwy tartego masła oraz jabłek. Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które nie są mistrzami pieczenia albo chcą zaoszczędzić czas. Do przygotowania najprostszej szarlotki sypanej nie potrzebujecie specjalnych sprzętów, nawet mikser może okazać się zbędny! Wszystko odbywa się szybko, sprawnie i smacznie, czyli tak, jak lubimy najbardziej! Nasza receptura obejmuje porcje dla ośmiu osób, a czas przygotowania domowej szarlotki sypanej nie przekracza 1,5 h. Tarte masło, o którym wspominaliśmy, powinno znaleźć się na samym wierzchu sypanej szarlotki. Dlaczego? Ta czynność sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i nie będzie zbyt suche. Jeżeli zastanawiacie się, na jaką okazję przygotować szarlotkę sypaną na dużą blachę, to przychodzimy z pomocą! To ciasto idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, np. urodzin. Jesteśmy pewni, że Wasi goście będą zachwyceni takim specjałem. Może jeszcze nigdy nie próbowali szarlotki sypanej? Czas pokazać im, jak wiele tracili! Możecie przygotować ją również dla siebie w każdej chwili, ponieważ czas przygotowania jest naprawdę krótki. Jeśli zdecydujecie się na wykorzystanie naszej receptury na sypaną szarlotkę, to koniecznie zostawcie nam w komentarzu swoją opinię. Udanych wypieków!