Przepisy na Zupy polskie
569 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Zupy polskie
Pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony z uszkami lub rosół – klasyczne zupy to świetna propozycja na obiad zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas świąt. Do ich przygotowania wykorzystasz proste i łatwo dostępne produkty: warzywa, zioła oraz mięso. Duże znaczenie mają również dodatki, które jeszcze bardziej podkreślają smak przyrządzonej potrawy. Oprócz makaronu, ziemniaków lub ryżu, doskonale sprawdzą się groszek ptysiowy oraz różne odmiany kaszy, np. jaglana, jęczmienna czy gryczana. Dobrym sposobem będzie również dodanie pulpetów, które przygotujesz z mięsa mielonego lub z mięsa i warzyw. Idealnie nadają się zarówno do rosołu, jak i zupy pomidorowej lub flaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne zupy podawać w nowej odsłonie – każdy przepis możesz z łatwością modyfikować, dodając lub zamieniając niektóre składniki. Zastanawiasz się, jaką zupę przygotować? Zrób rosół wołowy, barszcz z jabłkiem, kapuśniak na żeberkach, chłodnik litewski z rukolą, krupnik à la leczo lub żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Nie zapomnij również o niezawodnej zupie ogórkowej. Na początek przygotuj warzywa – marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a następnie zagotuj je razem z wodą. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj starte ogórki kiszone i odrobinę kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, do wywaru wlej szklankę wody z kiszonych ogórków. Gotową zupę można podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem. Doskonałą alternatywą dla zupy ogórkowej będzie zalewajka. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: zakwas na żur, ziemniaki, cebula, słonina oraz przyprawy (majeranek, czosnek i pieprz). Do zupy możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku. Jeśli wolisz zrezygnować z mięsa, zamiast słoniny użyj leśnych grzybów. Sprawdź nasze przepisy na klasyczne zupy, które podasz zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania.