Asafetyda – czym zastąpić? Jaki jest jej zamiennik?
Co zastosować zamiast przyprawy asafetyda? Czym zastąpić tą orientalną przyprawę? Asafetyda to daleka kuzynka czosnku – wyrazista przyprawa o zapachu przypominającym cebulę lub szczypiorek, idealna do dań ze strączków i warzyw.
Asafetyda – czym zastąpić tę przyprawę?
Jeśli w przepisie jest asafetyda, ale nie macie jej w kuchni, to podobny smak możecie uzyskać dodatkiem innych składników. Co smakuje podobnie jak asafetyda? Zamiennikiem może być sproszkowana suszona cebula lub suszony czosnek. Najlepszy efekt uzyskacie przez połączenie dodatku cebuli i czosnku – ten smak bardzo przypomina asafetydę. Możecie też spróbować połączenia świeżego czosnku i pora lub użyć w potrawie cebuli szalotki oraz odrobiny granulowanego czosnku. Warto próbować różnych proporcji tych składników, bo ostatecznie warzywa mogą mieć inny smak i intensywność.
Asafetyda przyprawa – zamiennik
Czym zastąpić asafetydę? Jeśli nie macie w domu czosnku lub pora, spróbujcie zielonej cebulki lub szczypiorku. Doskonale sprawdzi się szczypiorek czosnkowy, dlatego że cechuje się intensywnym zapachem i aromatem. Alternatywnie możecie użyć też nasion kopru włoskiego popularnie stosowanych w daniach kuchni indyjskiej. Jaki może być inny zamiennik asafetydy? Czym zastąpić tę przyprawę, jeśli nie macie powyższych składników. Mieszanką „ostatniej szansy” będzie koper i anyż.
Proponowanych przez nas zamienników asafetydy możecie użyć do wszelkich potraw typu curry, faszerowanych warzyw, dań z roślinnego mięsa, potraw ze szpinakiem, orientalnych zup i past.
Komentarze (0)