Kardamon – właściwości. Co to jest za przyprawa i do czego pasuje?
Rozgrzewające korzenne przyprawy to nieodłączny element zimowych oraz świątecznych dań i wypieków. Jedną z takich przypraw jest kardamon. W porównaniu do goździków czy imbiru jest mniej znanym i rzadziej wykorzystywanym dodatkiem. Warto jednak go poznać, ponieważ jego smak naprawdę może cię zaskoczyć. Jak odpowiednio wykorzystać kardamon w kuchni?
Co to jest kardamon?
Na pewno słyszeliście o kardamonie, ale czy wiecie, czym tak naprawdę jest? Kardamon to roślina pochodząca z Indii. Obecnie uprawiany jest w całej Azji oraz w Ameryce Środkowej. Istnieje wiele odmian tej rośliny.
Najbardziej ceniony jest jednak kardamon malabarski. Jest najbardziej aromatyczny, dlatego z niego powstaje najwyższej jakości przyprawa. Cała roślina osiąga od 2 do 5 m wysokości. Najcenniejszym jej elementem są nasiona, z których robi się przyprawę. Jest dostępny pod postacią mieloną, w ziarnach lub całych strąkach.
Kardamon – właściwości
Przede wszystkim kardamon znany jest jako orientalna przyprawa. Jednak oprócz tego ma też inne zastosowania. Warto zaznaczyć, że posiada w sobie wiele witamin i minerałów. Są to między innymi potas, fosfor, magnez, wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B. Oprócz medycyny kardamon wykorzystuje się w kosmetologii i aromaterapii jako składnik kremów, olejków i perfum.
Przyprawa kardamon – do czego jej użyć?
Jak już wspominaliśmy, kardamon to przede wszystkim przyprawa. Jest ona jedną z najdroższych i zajmuje trzecie miejsce podium tuż po szafranie i wanilii. Jest to przyprawa korzenna posiadająca cytrusowo-imbirowy aromat oraz lekko gorzkawy smak. Z racji swojego korzennego charakteru kardamon jest przyprawą chętnie wykorzystywaną podczas Wigilii i świąt.
Do czego pasuje kardamon?
Kardamon jako przyprawa świetnie uzupełnia różne egzotyczne mieszanki przypraw. Doskonale łączy się np. z goździkami, wanilią czy cynamonem. Najchętniej używany jest do deserów, ciast, dań słodkich i owoców. Dobrzy kucharze potrafią wykorzystać jego wyjątkowy smak również w daniach wytrawnych. Warto wypróbować go z kurczakiem, kaczką czy wieprzowymi żeberkami. Sprawdzi się również w azjatyckim curry czy naszej polskiej zupie krem z dyni.
Co ciekawe najpopularniejszym połączeniem jest kardamon i kawa. Połączenie to tworzy niezwykły, rozgrzewający napój, który przenosi pijącego w orientalny klimat Azji.
Kardamon – jak używać?
Kardamon można kupić w kilku różnych postaciach. Jako zmieloną przyprawę, wyłuskane nasiona lub nasiona w łupinach. Również w tych trzech postaciach można go wykorzystywać. Jako zmielony posiada najwięcej aromatu, natomiast dodanie go w łupinie nada potrawie bardziej gorzki posmak. Polecamy kupić kardamon niełuskany i samemu mielić go w razie potrzeby. W tej postaci można go bardzo długo przechowywać. Swoje wspaniałe walory smakowe zachowa nawet na kilka lat.
Sprawdź, do czego pasuje kardamon i zacznij go stosować!
Kardamon to niezwykle ciekawa i egzotyczna przyprawa. Z pewnością warto włączyć ją do swojego kuchennego repertuaru. Wypróbujcie przyprawę w te święta do przygotowania pysznych deserów i aromatycznej kawy. Niech wasza choinka pachnie kardamonowymi piernikami i cynamonem!
Komentarze (0)