Jak właściwie jeść imbir? To egzotyczne kłącze można wykorzystywać do wielu dań. Począwszy od smoothie i rozgrzewających herbat, poprzez aromatyczne zupy i potrawy z mięsa, ryb czy warzyw, aż po... niemające równych desery!

Kłącze imbiru – jak jeść?

W sklepach możecie spotkać imbir w postaci sproszkowanej przyprawy jak i charakterystycznych, beżowych kłączy. Najprościej kupić sproszkowany imbir, ale kłącze imbiru również nie jest trudne w obróbce. Wystarczy je obrać ze skórki i:

  • pokroić na cienkie plasterki lub
  • posiekać albo
  • zetrzeć na drobnej tarce lub zblendować.

Zapytacie: kiedy najlepiej kroić, kiedy siekać, a kiedy trzeć? W każdym dobrym przepisie znajdziecie najlepszy sposób na postępowanie z kłączem. W przypadku zupy imbirowej z kurczakiem i trawą cytrynową zalecamy, aby imbir posiekać, a w przepisie na skrzydełka w miodzie z imbirem rekomendujemy, aby go zetrzeć na tarce. Aby dowiedzieć się, jak spożywać imbir, najlepiej zapoznać się zatem z kilkoma recepturami, a następnie wyczarować z ich pomocą wyjątkowy obiad lub kolację.

Czy można jeść imbir na surowo? Ile można jeść imbiru dziennie?

Imbir można dodawać nie tylko do dań pieczonych, smażonych czy gotowanych. Jak spożywać imbir na surowo? Chociażby dodając go do sałatek, koktajli lub herbat! Jedzenie surowego imbiru – podobnie jak tego poddanego obróbce termicznej – nie jest niekorzystne pod warunkiem, że nie przesadzimy z jego ilością. Na ogół wystarczy pamiętać, by nie przekraczać 3-4 gramów imbiru na dobę. Czyli 3-4 łyżeczek startego świeżego kłącza lub 1-2 łyżeczek sproszkowanego imbiru.