Kuchnia kraju pochodzenia
Kuchnia rodem z nigeryjskiego talerza zachwyca kolorami oraz zdumiewa wyrazistym aromatem dań. Stanowi swoiste połączenie tradycyjnych smaków ze zwyczajami przyjezdnych ludów. Mieszkańcy Nigerii są z imbirem za pan brat nie od dziś i z chęcią dodają go do wielu potraw. Przyprawie nie oprze się więc żaden tamtejszy obiad ani deser! Niezwykle popularną potrawą z tego regionu jest kurczak suya, który pachnie niezwykle intensywnie imbirową marynatą. Aż ślinka leci z ust na samą myśl! Szczyptę imbiru dodaje się także do słodkości. Korzennym, lekko pikantnym smakiem przyprawy można wzbogacić klasyczne nigeryjskie desery: smażone banany czy ciasteczka chin chin i puff puf. Pyszności!
powrót do góryZainspiruj się!
Imbir idealnie pasuje zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań. Orientalnych i rodzimych. Na początek – egzotyczna uczta z indyjskim curry i soczystym kurczakiem z patelni w sezamie. Niezwykłe smaki, upajające aromaty! Rodzina będzie Cię błagać o te przepisy! Do kompletu podrzuć im jeszcze jeden – na kurczaka korma z ryżem. Bardziej tradycyjne gusta zaspokoją natomiast polędwiczki glazurowane z miodem. Ma być jeszcze bardziej swojsko? A proszę bardzo – imbir da radę! Polecają się flaczki wołowe - na pierwsze danie, kurczak w pomidorach - na drugie, a na dodatek – groszek z marchewką. Imbir z Nigerii subtelnie zaostrzy smak, ale nie zdominuje całego dania. A na deser miłośników słodkości zapraszamy na rozpływające się w ustach ciasteczka imbirowe.
Wybierz się już dziś w kulinarną podróż po najdalszych zakątkach. Wyciągnij swoich bliskich na wycieczkę po indyjskich straganach, afrykańskich plażach, małych chińskich restauracjach. Niezapomniane wrażenia gwarantowane! I pamiętaj! Już dzisiaj dodaj imbir do swoich dań!
powrót do góryCzy wiesz, że
Żółto-fioletowe kwiaty imbiru wydzielają niezwykle kuszący aromat. Roślina charakteryzuje się długimi liśćmi oraz znajdującymi się pod ziemią, płaskimi i rozgałęzionymi kłączami. Na pierwszy rzut oka taki niepozorny, a tyle może!
Kłącze imbiru zawiera aromatyczne olejki eteryczne. Wśród nich – zingiberol, który gwarantuje intensywny aromat przyprawy, zapewniając tym samym naszym potrawom świeży i słodki posmak. Natomiast gingerol i zinferon – substancje żywicowe – odpowiadają za pikantny smak.
Odrobina historii nigdy nie zaszkodzi! Przyprawa służyła niegdyś jako środek płatniczy, więc już wtedy było wiadomo, jak bardzo jest cenna.
powrót do góryZ czym to się je?
Zapraszamy do stołu! Imbir możemy używać zarówno w postaci korzenia, jak i w formie suszonej. Największa zaleta? Ta wyrazistość, lekko piekący smak. Swoim aromatem pobudza zmysły i… nasze kubki smakowe. Ten to ma gest! I możliwości! Chcesz poczuć atmosferę kuchni azjatyckiej? Nie oszczędzaj na imbirze. Marzysz o rozgrzewającym cię do czerwoności curry? Miej przyprawę zawsze pod ręką. Aromat dania ma zgromadzić przy stole całą rodzinę? Dodaj szczyptę i czekaj na efekty. Często marzniesz podczas długich, zimowych wieczorów? Czas na herbatę z imbirem.
Bez niego nie byłoby… świąt, gdyż to on zapewnia jedyny i niepowtarzalny smak pierników. Na całym świecie wzbogaca swoją korzenną nutą ciasteczka, herbatniki i chlebki. W postaci suszonej już dawno zaprzyjaźnił się z wszelkiego rodzajami mięsami, rybami i warzywami. Doprawienie imbirem kaczki bądź wieprzowiny zaostrzy ich smak i zbalansuje ciężkość mięsa. Ponadto – zupy to jego specjalność. Z jego pomocą dyniowa czy warzywny krem już nigdy więcej nie będą mało wyraziste.
powrót do góry
Komentarze (0)