Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO
łatwe
255 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju, łyżką sezamu, łyżką sosu sojowego i szczyptą imbiru. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka.

Krok 2
Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je, co jakiś czas.

Krok 3
Usmażoną pierś pokrój w plastry. Na tej samej patelni na odrobinie dodatkowej oliwy podsmaż czosnek, dodaj sok z cytryny i sos sojowy. Powstałym sosem polej usmażone porcje kurczaka. Piersi z kurczaka, przed smażeniem możesz pokroić na mniejsze porcje, co skróci czas ich smażenia. Aby wzbogacić smak sosu możesz do niego dodać posiekaną świeżą kolendrę.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej