Soczysty kurczak z patelni w sezamie video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
341 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju, łyżką sezamu, łyżką sosu sojowego i szczyptą imbiru. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka.

Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je, co jakiś czas.

Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Usmażoną pierś pokrój w plastry. Na tej samej patelni na odrobinie dodatkowej oliwy podsmaż czosnek, dodaj sok z cytryny i sos sojowy. Powstałym sosem polej usmażone porcje kurczaka. Piersi z kurczaka, przed smażeniem możesz pokroić na mniejsze porcje, co skróci czas ich smażenia. Aby wzbogacić smak sosu możesz do niego dodać posiekaną świeżą kolendrę.

Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Martyna Bartosiak

    Martyna Bartosiak , 15.06.2016

    pychota ! polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEOSoczysty kurczak z patelni w sezamie - VIDEO

Rozetrzyj kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju, łyżką sezamu, łyżką sosu sojowego i szczyptą imbiru. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka.